Έναρξη συνόδου: Ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του Νεπάλ και της Μεσογείου

silence-300x200Η σύνοδος ολομέλειας στο Στρασβούργο ξεκίνησε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής για τα θύματα του σεισμού στο Νεπάλ στις 25 Απριλίου και τους μετανάστες που πνίγηκαν στη Μεσόγειο στις 20 Απριλίου. Ο Πρόεδρος Μάρτιν Σουλτς μετέφερε τα βαθιά συλλυπητήρια του ΕΚ προς τις οικογένειες των θυμάτων.

Αλλαγές στην ημερήσια διάταξη

Ο Πρόεδρος Σουλτς σημείωσε ότι ο σεισμός στο Νεπάλ, ο χειρότερος των τελευταίων 100 ετών, άφησε πίσω τους 4.000 νεκρούς, 6.500 τραυματίες και 100.000 παιδιά που έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας. Ολόκληρα χωριά ισοπεδώθηκαν, δρόμοι και γραμμές μεταφοράς ενέργειας καταστράφηκαν, ενώ υπάρχουν βασικές ελλείψεις σε νερό και τρόφιμα, πρόσθεσε ο κ. Σουλτς, επαινώντας τις διεθνείς προσπάθειες για την παροχή άμεσης βοήθειας.

Αναφερόμενος στα θύματα της Μεσογείου, ο Πρόεδρος Σουλτς ανέφερε ότι οι 800-1.000 άνθρωποι που πνίγηκαν στη Μεσόγειο στις 20 Απριλίου ήταν μετανάστες  που τράπηκαν σε φυγή λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στη χώρα τους, της πείνας και της φτώχειας, ενώ εξέφρασε τη λύπη του για την έλλειψη προόδου στις πολιτικές συζητήσεις στην Ευρώπη σχετικά με το ζήτημα αυτό.

 

Ινδονησία

Ο κ. Σουλτς αναφέρθηκε στα εννέα άτομα που περιμένουν να εκτελεστούν στην Ινδονησία, μεταξύ των οποίων είναι ένας Γάλλος πολίτης,  δύο Αυστραλοί, πέντε άλλοι αλλοδαποί και ένας Ινδονήσιος. Το φθινόπωρο του 2013 ο Πρόεδρος της χώρας, Joko Widodo, είχε άρει το μορατόριουμ για τη θανατική ποινή. Ο Πρόεδρος του ΕΚ ζήτησε από τον Πρόεδρο της Ινδονησίας να ανακαλέσει τις διαταγές για εκτέλεση και να επαναφέρει το μορατόριουμ, ως ένα βήμα προς την πλήρη κατάργηση της θανατικής ποινής.

 

Αλλαγές στην ημερήσια διάταξη

Τρίτη

Προστέθηκε μια δήλωση της Επιτροπής σχετικά με τις αποκαλύψεις για τη διενέργεια μαζικών πράξεων κατασκοπείας από την NSA εναντίον Ευρωπαίων πολιτών, πολιτικών και επιχειρήσεων, με τη συμμετοχή των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών. Η σχετική συζήτηση θα είναι τρίτη στη σειρά των συζητήσεων το απόγευμα της Τρίτης.

Προστέθηκε μια δήλωση της Επιτροπής σχετικά με την επαρκή προστασία των πληροφοριοδοτών και των δημοσιογράφων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής. Αυτό θα είναι το τελευταίο σημείο συζήτησης την Τρίτη το βράδυ.

 

Τετάρτη

Προστέθηκε μια δήλωση της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής για την κατάσταση στο Μπουρούντι

Προστέθηκε μια δήλωση της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής για τη «δίωξη των Χριστιανών σε όλο τον κόσμο, αναφορικά και με τη δολοφονία των φοιτητών στην Κένυα από την ισλαμική τρομοκρατική οργάνωση της Αl-Shabaa». Θα υπάρξει και ψήφισμα επί του θέματος αυτού.

 

Σύνδεσμοι:

Το τελικό σχέδιο της ημερήσιας διάταξης

Νέα της συνόδου – Βρυξέλλες, 27- 30 Απριλίου 2015

Απευθείας μετάδοση της συνόδου μέσω του EPLive

 EbS/Ebs+

EuroparlTV

Απευθείας μετάδοση των συνεντεύξεων Τύπου και άλλων γεγονότων

Ιστοσελίδα της Οπτικοακουστικής Μονάδας του ΕΚ για τους επαγγελματίες των Μέσων Ενημέρωσης

EP Newshub

Oι ανακοινώσεις Τύπου είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 

Δείτε εδώ την διαδικτυακή Τηλεόραση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου :

http://www.europarltv.europa.eu/

Επισκεφθείτε την ανανεωμένη ιστοσελίδα του Γραφείου μας:  http://www.europarl.gr/

Με την Συνθήκη της Λισαβόνας, σε ισχύ από τη 1η Δεκεμβρίου 2009, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέκτησε νέες σημαντικές νομοθετικές εξουσίες.  Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συναποφασίζει πλέον με το Συμβούλιο των Υπουργών στο σύνολο, σχεδόν, της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών στους τομείς της γεωργίας, της μετανάστευσης, της ενέργειας καθώς και στην κατάρτιση του προϋπολογισμού της Ε.Ε..  Ως το μόνο θεσμικό όργανο το οποίο εκλέγεται απευθείας από τους πολίτες της Ένωσης, το Ε.Κ. διασφαλίζει ότι η Ε.Ε. λογοδοτεί στους πολίτες της, με την ενίσχυση της συμμετοχής των Ευρωβουλευτών σε σημαντικές αποφάσεις όπως η κάλυψη αξιωμάτων σε κορυφαίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

   @EP_Hellas

http://www.facebook.com/GrafeioEurwpaikouKoinovoulioustinElladaPage