Ανανέωση εντολής του Κύπριου Λάζαρου Λαζάρου στο Ελεγκτικό Συνέδριο

lazaros-lazarouΤο ΕΚ ενέκρινε την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου δύο από τις τρεις υποψηφιότητες για το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, από την Κύπρο και την Πορτογαλία. Σε συνέχεια σύστασης της επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού, η ολομέλεια υπερψήφισε την ανανέωση της εντολής του Κύπριου μέλους, Λάζαρου Λαζάρου, καθώς και την υποψηφιότητα του Πορτογάλου João Figueiredo, ενώ καταψήφισε την υποψηφιότητα του Μαλτέζου, Leo Brincat, η οποία είχε λάβει οριακή πλειοψηφία στην κοινοβουλευτική επιτροπή. Η τελική απόφαση σχετικά με τους διορισμούς των μελών στον οργανισμό θα ληφθεί από το Συμβούλιο υπουργών της ΕΕ.

 

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας έχουν ώς εξής:

Λάζαρος Λαζάρου (Κύπρος-ανανέωση της εντολής του) με 520 ψήφους υπέρ, 48 κατά και 120 αποχές

João Figueiredo (Πορτογαλία), με 537 ψήφους υπέρ, 38 κατά και 94 αποχές

Leo Brincat (Μάλτα) με 229 ψήφους υπέρ, 381 κατά και 58 αποχές

Πριν από την ψηφοφορία στην ολομέλεια, οι τρεις υποψήφιοι συμμετείχαν σε ακρόαση στην επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού στις 5 Σεπτεμβρίου. Η επιτροπή ενέκρινε και τις τρεις υποψηφιότητες, με την μαλτέζικη υποψηφιότητα να εγκρίνεται οριακά.

Τα μέλη του Ελεγκτικού Συνεδρίου διορίζονται για έξι χρόνια. Το Συμβούλιο, μετά από διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αποφασίζει επί των υποψηφιοτήτων που καταθέτει κάθε κράτος μέλος.