Δέσμη μέτρων 165 εκατ. ευρώ για στήριξη της αγοράς ευπαθών οπωροκηπευτικών – Καλύψεις για την Ελλάδα

desmiΗ Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε στις 29 Σεπτεμβρίου 2014 ένα νέο πρόγραμμα για έκτακτα μέτρα στήριξης της αγοράς ευπαθών οπωροκηπευτικών, μετά τη ρωσική απαγόρευση των εισαγωγών ορισμένων γεωργικών προϊόντων της ΕΕ. Το νέο αυτό σχέδιο καθεστώς ύψους έως 165 εκατ. ευρώ, προβλέπει στήριξη για την απόσυρση από την αγορά των πλεονασμάτων παραγωγής και προστίθεται στο πρόγραμμα ύψους 125 εκατ. ευρώ για οπωροκηπευτικά που ανακοινώθηκε στις 18 Αυγούστου 2014, αλλά ανεστάλη στη συνέχεια, επειδή από τις προσωρινές αιτήσεις προέκυψε ότι είχε ήδη καλυφθεί πλήρως ο προϋπολογισμός. Για να υπάρξει καλύτερη στόχευση, το νέο καθεστώς περιλαμβάνει παράρτημα σχετικά με τις επιλέξιμες ποσότητες στα επιμέρους κράτη μέλη με συγκεκριμένα ποσά ανά κατηγορία προϊόντων. Οι ποσότητες αυτές βασίζονται στον όγκο των εξαγωγών για την αντίστοιχη περίοδο κατά την τελευταία τριετία με ποσά που αφαιρέθηκαν ώστε να ληφθούν υπόψη οι ποσότητες για τις οποίες υποβλήθηκαν ήδη αιτήσεις στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος ύψους 125 εκατ. ευρώ. Το νέο σχέδιο περιλαμβάνει, επίσης, για πρώτη φορά, τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια και τις κλημεντίνες.

Επιβεβαιώνοντας την εκκίνηση του προγράμματος, ο αρμόδιος για τη γεωργία ευρωπαίος επίτροπος Dacian Cioloş δήλωσε: «Χαίρομαι ιδιαίτερα για το γεγονός ότι η Επιτροπή κατάφερε να κινητοποιήσει επιπλέον 165 εκατ. ευρώ για να συμβάλει στη ελάφρυνση της πίεσης της αγοράς για τους καλλιεργητές οπωροκηπευτικών λόγω της ρωσικής απαγόρευσης. Το πρόγραμμα αυτό θα έχει καλύτερη στόχευση σε σχέση με το αρχικό, αν και εξακολουθεί να υπάρχει κάποια ευελιξία εντός των τεσσάρων ομάδων προϊόντων. Τα μέτρα αυτά για την στήριξη της αγοράς θα εξασφαλίσουν βραχυπρόθεσμη ανακούφιση».

Οι τέσσερεις ομάδες προϊόντων που καλύπτονται από το εν λόγω πρόγραμμα περιλαμβάνουν τα μήλα & τα αχλάδια (συνολικά 181.800 τόνοι από τους οποίους 5.100 τόνοι για την Ελλάδα)· τα εσπεριδοειδή: πορτοκάλια, μανταρίνια, κλημεντίνες (συνολικά 96.090 τόνοι από τους οποίους 10.750 τόνοι για την Ελλάδα)· άλλα λαχανικά: καρότα, αγγούρια, πιπεριές, ντομάτες (συνολικά 44.300 τόνοι από τους οποίους 750 τόνοι για την Ελλάδα)· άλλα φρούτα: ακτινίδια, δαμάσκηνα και επιτραπέζια σταφύλια (συνολικά 76.895 τόνοι από τους οποίους 28.475 τόνοι για την Ελλάδα). Ορισμένα προϊόντα που καλύπτονται από το προηγούμενο καθεστώς, όπως: λάχανα, κουνουπίδια, μπρόκολα, μανιτάρια και μαλακά φρούτα δεν περιλαμβάνονται πλέον.

Εκτός από αυτές τις συγκεκριμένες ποσότητες και τα 28 κράτη μέλη θα διαθέσουν απόθεμα 3.000 τόνων το καθένα για συμπληρωματικές αποσύρσεις των προϊόντων που αναφέρονται στο εν λόγω πρόγραμμα, συν κουνουπίδια, κράμβες και μανιτάρια, ενώ τα κράτη μέλη επιτρέπεται να δίνουν προτεραιότητα σε ορισμένα προϊόντα.

Το νέο καθεστώς, το οποίο θα διαρκέσει έως το τέλος του έτους, περιλαμβάνει παράρτημα με συγκεκριμένες ποσότητες που καλύπτουν τέσσερεις κατηγορίες προϊόντων για τις 12 χώρες που εξήγαγαν τα περισσότερα οπωροκηπευτικά στη Ρωσία κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου (και έως το Μάρτιο για ορισμένα φρούτα), κατά μέσο όρο από το 2011 έως το 2013.

Το εν λόγω μέτρο είναι «Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός» (Delegated Regulation) που θεσπίζεται με ευθύνη της ίδιας της Επιτροπής, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη έγκριση από τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ωστόσο, η Επιτροπή προέβη σε διαβουλεύσεις με εμπειρογνώμονες των κρατών μελών, σχετικά με ορισμένες λεπτομέρειες κατά τη σύνταξη του κειμένου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αντίδραση της Επιτροπής μετά τη ρωσική κρίση μπορείτε να επισκεφθείτε τον δικτυακό τόπο: http://ec.europa.eu/agriculture/russian-import-ban/index_en.htm