Δουβλίνο: η ολομέλεια ψηφίζει επί της διαπραγματευτικής εντολής αύριο, Πέμπτη 16 Νοεμβρίου

Η ολομέλεια θα αποφασίσει την Πέμπτη για το αν θα δώσει ή όχι  το πράσινο φως για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με το Συμβούλιο επί της μεταρρύθμισης του κανονισμού του Δουβλίνου.

Εάν η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών επιβεβαιώσει την απόφαση της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών (Πέμπτη 19 Οκτωβρίου), για έναρξη των διαπραγματεύσεων με το Συμβούλιο σχετικά με τη μεταρρύθμιση του κανονισμού του Δουβλίνου (ο κανονισμός που καθορίζει ποια χώρα της ΕΕ είναι υπεύθυνη για τη διεκπεραίωση μιας αίτησης ασύλου) τότε αυτές θα μπορούν να ξεκινήσουν μόλις τα κράτη μέλη συμφωνήσουν επί της δικής τους διαπραγματευτικής εντολής.

Ωστόσο, αν η ολομέλεια ανατρέψει την απόφαση της επιτροπής, η μεταρρύθμιση του συστήματος του Δουβλίνου θα προστεθεί στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνόδου ολομέλειας (29-30 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες), όπου και θα τεθεί σε ψηφοφορία ολόκληρο το νομοθετικό κείμενο και οι όποιες τροπολογίες υπάρξουν.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ψηφοφορία της Πέμπτης μέσω του EP Live και του EbS +.

Αναλυτικά η διαδικασία

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανακοίνωσε τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου πολλές αποφάσεις επιτροπών για την έναρξη διοργανικών διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με το άρθρο 69γ του Κανονισμού του Κοινοβουλίου. Το άρθρο προβλέπει ότι εάν τουλάχιστον 76 ευρωβουλευτές ζητήσουν να γίνει ψηφοφορία στην ολομέλεια για να ληφθεί μια τέτοια απόφαση, η ψηφοφορία προστίθεται στην ημερήσια διάταξη της ίδιας συνόδου ολομέλειας.

Στην προκειμένη περίπτωση 88 ευρωβουλευτές ζήτησαν να τεθεί σε ψηφοφορία η διαπραγματευτική εντολή, και έτσι η ψηφοφορία θα γίνει αύριο, Πέμπτη 16 Νοεμβρίου.