Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, 14-15 Δεκεμβρίου 2017

Στις 14 και 15 Δεκεμβρίου 2017, οι αρχηγοί των κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ συναντώνται στις Βρυξέλλες για συζητήσεις που θα αποτελέσουν σημαντικό βήμα στον χάρτη πορείας για μια Ένωση πιο ενωμένη, πιο ισχυρή και πιο δημοκρατική.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ξεκίνησε σήμερα με την ιστορική έναρξη της μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας στον τομέα της άμυνας. Κατόπιν, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στρέφουν την προσοχή τους στην εκπαίδευση και στον πολιτισμό σε συνέχεια της επιτυχίας της κοινωνικής συνόδου κορυφής του Γκέτεμποργκ τον Νοέμβριο. Απόψε, η ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση θα είναι στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης.

Σήμερα στις 15:40 ώρα Ελλάδας, ο Πρόεδρος Γιούνκερ υπογράφει τη νέα κοινή δήλωση σχετικά με τις νομοθετικές προτεραιότητες της ΕΕ για την περίοδο 2018-2019, μαζί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Αντόνιο Ταγιάνι, και τον Πρωθυπουργό της Εσθονίας, κ. Jüri Ratas. Η δήλωση θα περιλαμβάνει 31 νέες νομοθετικές προτάσεις που έχει υποβάλει η Επιτροπή, οι οποίες θα εξεταστούν κατά προτεραιότητα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για έγκριση ή ουσιαστική πρόοδο κατά τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2019. Η τελετή υπογραφής θα μεταδοθεί από το EbS.

Την Παρασκευή το πρωί, οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα συνέλθουν για τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, ένα ακόμη ορόσημο στην πορεία για τη Σύνοδο Κορυφής στο Σιμπίου, το οποίο εξέθεσε ο Πρόεδρος Γιούνκερ στην ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης το 2017. Οι ηγέτες αναμένεται επίσης να έχουν μια πρώτη συζήτηση σχετικά με τις προτάσεις μας για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Σε ειδική συνεδρίαση, οι 27 ηγέτες θα συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις δυνάμει του άρθρου 50 με το Ηνωμένο Βασίλειο, μετά τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 8ης Δεκεμβρίου να διαπιστωθεί ότι έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος στην πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων. Συνέντευξη τύπου έχει προγραμματιστεί για αύριο, Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου, κατά τις 14:00 ώρα Ελλάδας με τον Πρόεδρο Γιούνκερ, τον Πρόεδρο Τουσκ και τον Πρωθυπουργό της Εσθονίας Ratas, η οποία θα μεταδίδεται ζωντανά από το EbS.