Ημέρα της Ευρώπης – διπλή εκδήλωση στην Αθήνα

Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και το Υπουργείο Εξωτερικών πραγματοποίησαν, στις 9 Μαΐου 2017, εκδήλωση για την Ημέρα της Ευρώπης, στο Κέντρο Πολιτισμού, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, για τα  40 χρόνια  της Αντιπροσωπείας στην Ελλάδα  και τα 60 χρόνια από την υπογραφή των Συνθηκών της Ρώμης. Την εκδήλωση υποστήριξαν τα Κέντρα Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct του Ε.Β.Ε.Α., του ΕΛΙΑΜΕΠ και του Δήμου Αθηναίων.

Στο Α’ μέρος της εκδήλωσης, με αφορμή την έκδοση επετειακού λευκώματος, έγινε  αναδρομή στις τέσσερεις δεκαετίες συμπόρευσης Ελλάδας-Ευρωπαϊκής Ένωσης με έμφαση στο ρόλο της Αντιπροσωπείας.

Στο Β’ μέρος, η ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσίασε μουσικό  πρόγραμμα με συμμετοχή καλλιτεχνών από την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Ελβετία, την Ιταλία, την Κροατία, τη Μάλτα, τη Νορβηγία, τη Ρουμανία & την Τσεχία.

Η εκδήλωση προβλήθηκε ζωντανά από τον ιστότοπο www.europeforall.gr<http://www.europeforall.gr/>  και από την σελίδα της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα στο facebook: www.facebook.com/EURepresentationGreece/<http://www.facebook.com/EURepresentationGreece/>. #GR40EC

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του  και απεύθυνε  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπιος Παυλόπουλος

Βασικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν:

– ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος

– ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για τη μετανάστευση, τις εσωτερικές υποθέσεις και την ιθαγένεια, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος

– ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς και

– ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Πάνος Καρβούνης, ο οποίος παρουσίασε το Α’ μέρος της εκδήλωσης.

Προβλήθηκαν βίντεο με αρχειακό υλικό, μαρτυρίες Επιτρόπων & πρώην Επικεφαλής,  υπήρχε θεματική έκθεση φωτογραφίας στο φουαγιέ της Λυρικής και διανεμήθηκε το επετειακό λεύκωμα «1976-2016 –  40 χρόνια – Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα».

Στην εκδήλωση  παρευρέθηκαν 7  Έλληνες που διετέλεσαν   Επίτροποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης, δήλωσε σχετικά: «H 9η Μαΐου 2017, ημέρα της Ευρώπης, είναι ορόσημο για την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα αφού συμπληρώθηκαν 40 χρόνια παρουσίας της . H επέτειος αυτή είναι μια ευκαιρία να θυμηθούμε τους λόγους για τους οποίους εντάχθηκε η Ελλάδα στην Ένωση – μια κίνηση που εκπορεύτηκε από την ανάγκη σταθεροποίησης του δημοκρατικού πολιτεύματος και εμπέδωσης κλίματος ασφάλειας και ειρήνης, αλλά και από το πρόταγμα της ανάπτυξης. Αποτελεί παράλληλα κίνητρο για  να στοχαστούμε πώς θέλουμε να εξελιχθεί αυτή η σχέση, μια σχέση ζωτικής σημασίας για μια χώρα σε μια τόσο «καυτή» γειτονιά.

Η Ευρώπη παραμένει στο πλευρό της Ελλάδα γιατί όπως τόνισε  και ο Πρόεδρος Γιούνκερ: «Η Ελλάδα είναι Ευρώπη και η Ευρώπη είναι Ελλάδα»».