Η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κυρία Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα εγκαινιάζει το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για τη στήριξη 20.000 προσφύγων στην Ελλάδα (14 Δεκεμβρίου 2015)

Την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 11.00, στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα (Βασ. Σοφίας 2), η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κυρία Kristalina Georgieva, αρμόδια για  τον Προϋπολογισμό και τους Ανθρώπινους Πόρους,  θα υπογράψει κοινή δήλωση με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, σε συνέχεια των αποφάσεων που πάρθηκαν κατά την Συνάντηση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, στις 25 Οκτωβρίου 2015. Στην εκδήλωση θα εκπροσωπήσουν την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ο  κ. George OkothObbo και την Eλληνική κυβέρνηση ο Αναπληρωτής Υπουργός για θέματα Μετανάστευσης, κ. Γιάννης Μουζάλας.

 

Θα ακολουθήσουν:

 

– Κοινή Συνέντευξη Τύπου

Offthe record ενημέρωση για το Προσφυγικό από τον κ. Maarten Verwey, Γενικό Διευθυντή της Υπηρεσίας Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της ΕΕ  και την κυρία Natasha Bertaud, Εκπρόσωπο Τύπου της ΕΕ (βλ. συνημμένη πρόσκληση).

 

Νωρίτερα την ίδια μέρα (ώρα 09.30), η Αντιπρόεδρος της ΕΕ, κυρία Georgieva, θα επισκεφθεί το Κέντρο υποδοχής προσφύγων στον Ελαιώνα.

 

Με αφορμή την υπογραφή Kοινής Δήλωσης και της επίσκεψης στην Αθήνα της Αντιπροέδρου της ΕΕ, κας Georgieva, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα κ. Πάνος Καρβούνης δήλωσε:

«Η κινητοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των υπηρεσιών της για την προσφυγική κρίση είναι καθολική, αποφασιστική και συντονισμένη και καταδεικνύει την ευρωπαϊκή διάσταση αυτής της κρίσης. Είναι βέβαια μια κρίση χωρίς προηγούμενο στην σύγχρονη ιστορία της Ευρώπης, όμως η Επιτροπή είναι αποφασισμένη να την αντιμετωπίσει. Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι η συνεργασία των κρατών μελών. Η Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα έλαβε αποφάσεις για την υλοποίηση τριών σημαντικών μέτρων ώστε αφενός να επωφεληθεί από υλική υποστήριξη από τα άλλα κράτη μέλη και αφετέρου να ενισχύσει το επιχειρησιακό της δυναμικό σε χερσαία και θαλάσσια σύνορα. Όλα αυτά τα μέτρα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Τώρα κάνουμε άλλο ένα σημαντικό βήμα. Με την υπογραφή της κοινής δήλωσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες σε συνεργασία με την Ελληνική κυβέρνηση, υλοποιούνται οι δεσμεύσεις της Διάσκεψης των Δυτικών Βαλκανίων.

 

Συγκεκριμένα ξεκινάει έτσι επισήμως το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, βάσει του οποίου η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες θα επιδοτεί το ενοίκιο για 20.000 πρόσφυγες που βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα, με ευρωπαϊκούς πόρους.

 

Η συμφωνία αυτή αποτελεί απτή απόδειξη ότι συντονισμένα και ενεργώντας συμπληρωματικά η μία πλευρά ως προς την άλλη, θα μπορέσουμε τελικά να ανταποκριθούμε με τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία σε ένα τεράστιο επιχειρησιακό στοίχημα αλλά και στις ελπίδες που μας εμπιστεύονται καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι που φτάνουν στα παράλιά μας αψηφώντας κάθε κίνδυνο«.

 

Περισσότερες πληροφορίες για την Αντιπρόεδρο της EE Kristalina Georgieva μπορείτε να βρείτε εδώ και στο twitter.

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 

O Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα

κ. Πάνος Καρβούνης

 σας προσκαλεί

την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου και ώρα 11.00

στα γραφεία της (Βασιλίσσης Σοφίας 2, Αίθουσα  «Γ. Σιώτης»)

 να παρακολουθήσετε

 – την εκδήλωση για την Υπογραφή Κοινής Δήλωσης

από

την Ευρωπαϊκής Επιτροπή, εκπροσωπούμενη από την κυρία Kristalina Georgieva, Αντιπρόεδρο της ΕΕ,

την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, εκπροσωπούμενη από τον κ. George OkothObbo, Βοηθό Ύπατου Αρμοστή

και την Ελληνική κυβέρνηση, εκπροσωπούμενη από τον κ. Γιάννη Μουζάλα, Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για τη Μετανάστευση

 

– την Κοινή Συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει

 και

 – την οfftherecord ενημέρωση για το Προσφυγικό

από

τον κ. Maarten Verwey, Γενικό Διευθυντή της Υπηρεσίας Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και

την κυρία Natasha Bertaud, Εκπρόσωπο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

 

Θα υπάρχει διερμηνεία ελληνικά/αγγλικά/ελληνικά

 

Παράκληση να δηλώσετε απαραίτητα τη συμμετοχή σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση Denise.Couyoufa@ec.europa.eu ή στο τηλέφωνο 210 7272105