Η Επιτροπή υποστηρίζει τον θαλάσσιο και παράκτιο τουρισμό και βοηθά τις ΜΜΕ να αποκτήσουν πρόσβαση στις αγορές στην Ελλάδα.

marketseΟι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων πολλές που δραστηριοποιούνται στον τομέα του θαλάσσιου και παράκτιου τουρισμού, έχουν πληγεί σκληρά από την οικονομική κρίση και αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις που τις υποχρεώνουν να προσαρμοστούν σε νέες μορφές του «επιχειρείν» και να αποκτήσουν πρόσβαση σε αγορές και χρηματοδότηση. Ο τουρισμός, η «βαριά βιομηχανία» της Ελλάδας, ο θαλάσσιος και παράκτιος τουρισμός και η γαλάζια ανάπτυξη αποτελούν μοναδική ευκαιρία για να επανεργοποιηθούν οι ελληνικές ΜΜΕ και να ενισχυθεί η πορεία της χώρας προς την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα.

Για να διερευνηθούν οι δυνατότητες του τουριστικού τομέα ως παραγωγού ανάπτυξης και θέσεων εργασίας διοργανώθηκε στις 10 Μαρτίου 2014, στην Αθήνα, Συνέδριο Υψηλού Επιπέδου για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό.

Όπου, σε μια Αποστολή για την Ανάπτυξη, της οποίας ηγείται η Επιτροπή, συγκεντρώθηκαν στην Ελλάδα εκπρόσωποι από 145 περίπου εταιρείες για να συμμετάσχουν σε διμερείς συναντήσεις με 330 ΜΜΕ από όλη την Ελλάδα με στόχο τη δημιουργία νέων εταιρικών σχέσεων και την ανταλλαγή απόψεων για ευκαιρίες συνεργασίας.

Σε κεντρική της ομιλία στο Συνέδριο Υψηλού Επιπέδου για τον Θαλάσσιο και Παράκτιο Τουρισμού που πραγματοποιήθηκε στις 10/03/2014, στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα, η Επίτροπος κυρία Μαρία Δαμανάκη, μίλησε εκτενώς για το μέλλον του συγκεκριμένου είδους τουρισμού.

Η Επίτροπος έκανε ιδιαίτερη μνεία στη συνεργασία με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. AntonioTajani, αρμόδιο για την Βιομηχανία και την Επιχειρηματικότητα, συνεργασία που υλοποιήθηκε μέσα από μία σειρά δράσεων στο συγκεκριμένο τομέα.

Στη συνέχεια, η κυρία Δαμανάκη έκανε σύντομη αναφορά στο πολιτικοοικονομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η Ευρωπαϊκή Ένωση και τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η Ευρώπη διαφυλάττει τα επιτεύγματά της και διατηρεί την ενότητά της παρά την κρίση που αντιμετωπίζει.

Ακόμα, έδωσε έμφαση στις δράσεις που σχεδιάζεται να πραγματοποιηθούν σε μια προσπάθεια επιδιόρθωσης λαθών του παρελθόντος σε διάφορους τομείς του τουρισμού. Τονίζοντας ότι ο θαλάσσιος και παράκτιος τουρισμός αποτελεί έναν από τους πέντε βασικούς τομείς της θαλάσσιας οικονομίας που προωθεί η Στρατηγική της ΕΕ για Γαλάζια Ανάπτυξη, επεσήμανε τις σοβαρές προκλήσεις που κρύβονται πίσω από τα επιτυχή αποτελέσματα και τις δυνατότητες των παράκτιων περιοχών μας.

Ο κατακερματισμός του κλάδου, η έντονη εποχικότητα της δραστηριότητας, η διαρκώς μεταβαλλόμενη ζήτηση που επηρεάζεται από την παγκόσμια οικονομία και τη διεθνή πολιτική κατάσταση αποτελούν ορισμένες μόνο από αυτές τις προκλήσεις.

Τέλος, κλείνοντας, η Επίτροπος κ. Δαμανάκη υπογράμμισε το γεγονός ότι αξίζει να επενδύσουμε στον κλάδο του θαλάσσιου και παράκτιου τουρισμού ώστε να γίνει πιο βιώσιμος και συνεπώς να λειτουργήσει καταλυτικά για την οικονομική ανάκαμψη τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

Ο παράκτιος και θαλάσσιος τουρισμός ως πυλώνας της εμβληματικής στρατηγικής «Γαλάζια Ανάπτυξη» αποτελεί ζωτική κινητήρια δύναμη ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας στην Ευρώπη, ιδίως στις παράκτιες περιοχές που συχνά υποφέρουν από υψηλή ανεργία. Απασχολεί σχεδόν 3,2 εκατομμύρια άτομα και παράγει προστιθέμενη συνολική αξία ύψους 183 δισ. ευρώ αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το ένα τρίτο της θαλάσσιας οικονομίας.

Η Επιτροπή έχει παρουσιάσει πρόσφατα μια νέα στρατηγική για την ενίσχυση του παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού στην Ευρώπη. Προτείνονται 14 μέτρα που θα επιτρέψουν στις παράκτιες περιφέρειες και τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και να εκμεταλλευτούν ευκαιρίες για ανάπτυξη και βιώσιμη απασχόληση. Με τη νέα στρατηγική καλούνται οι ενδιαφερόμενοι του κλάδου, οι περιφέρειες και τα κράτη μέλη να συμπληρώσουν τα μέτρα της ΕΕ.

Περισσότερες πληροφορίες για τον Θαλάσσιο και Παράκτιο Τουρισμό, μπορείτε να αναζητήσετε στους παρακάτω ιστοτόπους:

http://ec.europa.eu/enterprise/sectors/touris m/index_en.htm

http://ec.europa.eu/maritimeaffairs/policy/coastal_tourism/index_en.htm