Η ΠΡΩΤΗ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ κ. ΓΙΟΥΝΚΕΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

giounker1Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα απευθύνει την πρώτη ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου, από τις 9.00 πμ ώρα Γαλλίας. Μετά τις προτάσεις και τις εκτιμήσεις του για το μέλλον θα ακολουθήσει συζήτηση με τους Ευρωβουλευτές, οι οποίοι με τη σειρά τους θα υποβάλουν τις δικές τους εκτιμήσεις και προτάσεις. Οι Ευρωβουλευτές θα εκφράσουν επίσης τις προσδοκίες τους από το Πρόγραμμα Εργασίας της Επιτροπής για το 2016. Η κρίση του μεταναστευτικού και το Σένγκεν, η Ελλάδα και η Ευρωζώνη εκτιμάται πως θα εγερθούν προς συζήτηση.

Οι Ευρωβουλευτές αναμένουν από τον Πρόεδρο Γιούνκερ – ο οποίος εξελέγη πέρσι από το Κοινοβούλιο στη βάση των αποτελεσμάτων των Ευρωεκλογών – να παρουσιάσει μια ανασκόπηση σχετικά με τα μέχρι σήμερα πεπραγμένα, ένα περίγραμμα των προγραμματισμένων πρωτοβουλιών της Επιτροπής, καθώς και ένα μακροπρόθεσμο όραμα σχετικά Ένωση. Η συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί στη μεταναστευτική κρίση και το Σένγκεν, την Ελλάδα και την Ευρωζώνη, την ανάπτυξη και την απασχόληση στην ΕΕ.

Η συζήτηση, την οποία θα παρακολουθούν οι ηγέτες και τα μέλη των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα εκκινήσει στις 10 ώρα , με την ομιλία του Γιούνκερ για την Κατάσταση της Ένωσης και θα ολοκληρωθεί με τις απαντήσεις του Προέδρου της Επιτροπής στις ερωτήσεις και τις παρεμβάσεις των Ευρωβουλευτών. Μία ειδική ιστοσελίδα, με πληροφορίες, χρήσιμους συνδέσμους συμπεριλαμβανομένων διαδικτυακής αναμετάδοσης και  hastag (#SOTEU), θα τεθεί σε λειτουργία τη Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου.

Η Συζήτηση για την Κατάσταση της Ένωσης αποτελεί σημαντικό μέρος του δημοκρατικού ελέγχου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί των εργασιών της Επιτροπής. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, από το 2010 και εντεύθεν, παρουσιάζει κάθε χρόνο αξιολογήσεις επί των πολιτικών εξελίξεων στην ΕΕ και σχεδιασμούς για το μέλλον. Ωστόσο, φέτος για πρώτη φορά η ομιλία για την Κατάσταση στην Ένωση θα απευθυνθεί από ένα επί της ουσίας εκλεγμένο Πρόεδρο της Επιτροπής, και όχι απλά εγκεκριμένο, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Παρακάτω ακολουθεί βίντεο σχετικά με τη συζήτηση για την Κατάσταση στην Ένωση.

Link https://www.youtube.com/watch?v=b_XKUBcxbjc

 

Hashtag: #SOTEU

Σημείωση για τους συντάκτες

Ως επικεφαλής του κόμματος που κέρδισε τις περισσότερες έδρες στις Ευρωπαϊκές Εκλογές στις 22-25 Μαΐου 2014, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξελέγη κατά τη διάρκεια μυστικής ψηφοφορίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 15 Ιουλίου 2014 ως Πρόεδρος της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής με πενταετή θητεία αναλαμβάνοντας καθήκοντα την 1η Νοεμβρίου 2014.  

Το 2014, για πρώτη φορά, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρότεινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποψήφιο για την Προεδρεία της Επιτροπής (Spitzenkandidaten) «λαμβάνοντας υπόψη τις εκλογές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχοντας προηγουμένως προβεί στις κατάλληλες διαβουλεύσεις».

Πριν από τις εκλογές του 2014, ορίστηκαν για πρώτη φορά υποψήφιοι πρόεδροι έχοντας τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τα προεκλογικά τους προγράμματα και να διεξάγουν την προεκλογική τους εκστρατεία για τη θέση.

Η πρώτη ομιλία για την Κατάσταση στην Ένωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απευθύνθηκε από τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στις 7 Σεπτεμβρίου 2010.

Χρήσιμες πληροφορίες

www.soteu.eu