Κοινή δήλωση της Ύπατης Εκπροσώπου κας Φεντέρικα Μογκερίνι και του Επιτρόπου κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου σχετικά με τις λεπτομέρειες της συνεργασίας Frontex και ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

european flag1«Χαιρετίζουμε την επίτευξη, σήμερα, κοινής αντίληψης μεταξύ Frontex και ΝΑΤΟ σχετικά με τις λεπτομέρειες της συνεργασίας τους στο Αιγαίο Πέλαγος.

 

Οι εν λόγω επιχειρησιακές λεπτομέρειες θα μεγιστοποιήσουν την αποτελεσματικότητα, θα εξασφαλίσουν συνέπεια και συμπληρωματικότητα της επιχείρησης «ταχείας επέμβασης Ποσειδών» της Frontex στην περιοχή, με τις προσπάθειες στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων υποστήριξης του ΝΑΤΟ.

 

Η απόφαση του ΝΑΤΟ να υποστηρίξει την διεξαγωγή αναγνώρισης, παρακολούθησης και επιτήρησης των παράνομων διελεύσεων στο Αιγαίο Πέλαγος αποτελεί σημαντική συμβολή στις διεθνείς προσπάθειες αντιμετώπισης της λαθραίας διακίνησης ανθρώπων και της παράτυπης μετανάστευσης στο Αιγαίο στο πλαίσιο της προσφυγικής κρίσης.

 

Η σημερινή κοινή αντίληψη αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα της σημασίας της συνεργασίας ΕΕ-ΝΑΤΟ στην πράξη, συνεργασία που υλοποιείται σε πολλά θέατρα κρίσεων. Η ΕΕ εκφράζει την βεβαιότητα ότι οι κοινές προσπάθειές της με το ΝΑΤΟ θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των πολυάριθμων προκλήσεων που εγείρει η τρέχουσα μεταναστευτική κρίση και στην μείωση των κινδύνων που θέτουν οι παράτυπες διελεύσεις στο Αιγαίο».