Νέα της Συνόδου – Βρυξέλλες 27-28 Απριλίου 2016

Eu-commissionΜεταναστευτικό: συζήτηση στο ΕΚ για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

Η εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό, οι νομικές πτυχές της και ο δημοκρατικός έλεγχός της θα συζητηθούν στο ΕΚ με τον πρώτο αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Frans Timmermans, και τον Ολλανδό υπουργό μετανάστευσης, Klaas Dijkhoff, την Πέμπτη το πρωί, στις 8.30 ώρα Βελγίου. Οι ευρωβουλευτές έχουν εκφράσει ανησυχία για τη συμμόρφωση της συμφωνίας με τους κανόνες διεθνούς δικαίου, καθώς και τις δυσκολίες εφαρμογής της.

Άρση των εμποδίων για τη δημιουργία ενιαίου ευρωπαϊκού σιδηροδρομικού χώρου

Το νέο νομοθετικό πακέτο για τη δημιουργία ενός ενιαίου σιδηροδρομικού χώρου στην ΕΕ θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί από το ΕΚ την Πέμπτη. Οι νέοι κανόνες, που αποτελούν το πρώτο μέρος του τέταρτου πακέτου για τους σιδηροδρόμους, συμφωνήθηκαν με τους Ευρωπαίους υπουργούς τον Ιούνιο του 2015 και θα άρουν τα εμπόδια που προκύπτουν από τις διαφορές μεταξύ των εθνικών νομοθεσιών και διαδικασιών. Θα καλύψουν τη διαλειτουργικότητα, την ασφάλεια και το ρόλο του Οργανισμού Σιδηροδρόμων της ΕΕ (ERA).

Χρηματοπιστωτικές αγορές: πιο διαφανείς οι δείκτες αναφοράς επιτοκίων (LIBOR, EURIBOR)

Οι «κρίσιμοι» δείκτες αναφοράς επιτοκίων, όπως οι LIBOR (London Interbank Offered Rate) και EURIBOR (Euro Interbank Offered Rate), οι οποίοι επηρεάζουν χρηματοδοτικά μέσα και συμβάσεις αξίας τουλάχιστον 500 δισ. ευρώ, θα καταστούν πιο αξιόπιστοι μετά την ψήφιση του σχετικού κανονισμού από το ΕΚ την Πέμπτη. Στόχος είναι να καταστεί σαφής η διαδικασία καθορισμού των δεικτών αναφοράς, να ενισχυθεί η διαφάνεια και να αποφευχθεί η σύγκρουση συμφερόντων.

Προστασία των παιδιών στις διασυνοριακές υποθέσεις επιμέλειας

Τα πιθανά μέτρα για την καλύτερη προστασία των συμφερόντων των παιδιών στις διασυνοριακές περιπτώσεις διαφωνιών για την γονική επιμέλεια, οι αποφάσεις που αφορούν τις υιοθεσίες και οι περιπτώσεις απαγωγών από γονείς εντός της ΕΕ θα συζητηθούν την Τετάρτη από τους ευρωβουλευτές με την Επίτροπο Věra Jourová και τη Jeanine Hennis-Plasschaert από την ολλανδική προεδρία του Συμβουλίου. Το ΕΚ θα υιοθετήσει την Πέμπτη σχετικό ψήφισμα.

Κοινοβουλευτική εποπτεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

Οι ευρωβουλευτές θα στηρίξουν τα σχέδια για μια διοργανική συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η οποία θα ενισχύσει τη συνεργασία τους και θα επιτρέψει τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική εποπτεία των εργασιών της ΕΤΕπ. Η συζήτηση με τον πρόεδρο της ΕΤΕπ, Werner Hoyer, θα γίνει την Τετάρτη στις 3μμ ώρα Βελγίου και η ψηφοφορία την Πέμπτη.

Νομική προστασία για οικιακούς βοηθούς και προσωπικό φροντίδας ζητά το ΕΚ

Οι οικιακοί βοηθοί και το προσωπικό φροντίδας, η πλειοψηφία των οποίων είναι γυναίκες μετανάστριες, πρέπει να αποκτήσουν επισήμως μία θέση στο εργατικό δίκαιο της ΕΕ, προκειμένου να καταπολεμηθεί η εμπορία ανθρώπων, η καταναγκαστική εργασία και η εκμετάλλευση. Αυτό θα υποστηρίξουν οι ευρωβουλευτές με ψήφισμά τους την Πέμπτη, εισηγήτρια του οποίου είναι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Κωνσταντίνα Κούνεβα (Ευρ. Ενωτ.Αριστερά).