Νέα της Συνόδου – Στρασβούργο, 21-24 Nοεμβρίου 2016

lux film prize

 

Κινηματογραφικό Βραβείο LUX: η νικήτρια ταινία για το 2016 θα ανακοινωθεί στο Στρασβούργο

Η νικήτρια ταινία της 10ης έκδοσης του Βραβείου LUX θα ανακοινωθεί από τον Πρόεδρο του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς στα πλαίσια ειδικής τελετής στην ολομέλεια στο Στρασβούργο την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου. Η τρεις ταινίες φιναλίστ της φετινής χρονιάς είναι οι εξής: «À peine j´ouvre les yeux/As I Open My Eyes» (Γαλλία, Τυνησία, Βέλγιο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) της Leyla Bouzid, «Ma vie de courgette/My Life as a Courgette» (Ελβετία, Γαλλία ) του Claude Barras και Toni Erdmann (Γερμανία, Αυστρία, Ρουμανία) του Maren Ade.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν από τις χώρες της ΕΕ να εντείνουν την αμυντική συνεργασία

Το σχέδιο ψηφίσματος που θα τεθεί σε ψηφοφορία την Τρίτη ζητά βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των εθνικών ενόπλων δυνάμεων, ως πρώτο βήμα για την οικοδόμηση μιας κοινής αμυντικής πολιτικής και την αντιμετώπιση της επιδείνωσης της κατάστασης της ασφάλειας εντός αλλά και εκτός της ΕΕ. Μεταξύ των προτάσεων των ευρωβουλευτών περιλαμβάνεται ο στόχος του 2% του ΑΕΠ για τις αμυντικές δαπάνες, ο σχηματισμός πολυεθνικών δυνάμεων, η δημιουργία κεντρικών ευρωπαϊκών γραφείων για το σχεδιασμό και την έναρξη επιχειρήσεων διαχείρισης κρίσεων και η ανάληψη δράσης από την ΕΕ στις περιπτώσεις όπου το ΝΑΤΟ εμφανίζεται απρόθυμο να αναλάβει δράση.

Η αντιμετώπιση της προπαγάνδας της Ρωσίας και του Ισλαμικού Κράτους

Το ΕΚ θα προτείνει με ψήφισμά του την Τρίτη τρόπους για την αντιμετώπιση του πολέμου πληροφοριών από τη Ρωσία και τις ισλαμικές οργανώσεις, υπογραμμίζοντας ότι η καταπολέμηση της προπαγάνδας δεν μπορεί να γίνει με περισσότερη προπαγάνδα αλλά με περισσότερα θετικά μηνύματα και καμπάνιες ευαισθητοποίησης και πληροφόρησης.

Νέα εθνικά ανώτατα όρια ρύπων για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα

Τα σχέδια για την υιοθέτηση πιο φιλόδοξων εθνικών ανωτάτων επιτρεπόμενων ορίων για τις εκπομπές βασικών ρύπων μέχρι το 2030, συμπεριλαμβανομένων του οξειδίου του αζώτου NOx, των σωματιδίων και του διοξειδίου του θείου, θα τεθούν σε ψηφοφορία την Τετάρτη. Το ΕΚ έχει ήδη συμφωνήσει ανεπισήμως επί της συγκεκριμένης νομοθεσίας με την ολλανδική προεδρία του Συμβουλίου. Η ατμοσφαιρική ρύπανση εκτιμάται ότι προκαλεί ετησίως περίπου 400.000 πρόωρους θανάτους στην ΕΕ.

Το μέλλον των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας

Το ερώτημα αν θα πρέπει να παγώσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία ή να τεθούν επιπλέον όροι και προϋποθέσεις για τη συνέχισή τους θα συζητήσουν οι ευρωβουλευτές με την Ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, την Τρίτη το απόγευμα στο Στρασβούργο. Ένα σχετικό ψήφισμα θα τεθεί σε ψηφοφορία την Πέμπτη. Τέσσερις μήνες μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, η επιδείνωση της κατάστασης της δημοκρατίας στη χώρα προκαλεί τριγμούς στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

Συζήτηση με Ντράγκι για τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης

Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν τη Δευτέρα το βράδυ στο Στρασβούργο με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, τις γεωγραφικές ανισότητες στην ευρωζώνη, και την έλλειψη επενδύσεων στην πραγματική οικονομία ενόψει και της πρότασης αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ η οποία θα επιφέρει επιπλέον αβεβαιότητα. Ένα σχετικό ψήφισμα θα τεθεί σε ψηφοφορία την Πέμπτη.

Η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και οι επιπτώσεις της στις ικανότητες δανειοδότησης

Στο ερώτημα αν οι αυστηρότεροι κανόνες για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών που προτάθηκαν από την Επιτροπή της Βασιλείας για την τραπεζική εποπτεία (BCBS) θα αποδυναμώσουν την ανταγωνιστική θέση των ευρωπαϊκών τραπεζών σε διεθνές επίπεδο θα επιχειρήσουν να απαντήσουν οι ευρωβουλευτές την Τετάρτη στο Στρασβούργο. Θα ζητήσουν από την Επιτροπή να παρουσιάσει τους τρόπους με τους οποίους σχεδιάζει να συμβάλει στο έργο της BCBS προκειμένου να μην επηρεαστεί η ικανότητα των τραπεζών να παρέχουν δάνεια στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Το σχετικό ψήφισμα θα τεθεί σε ψηφοφορία την Πέμπτη.