Οι προτεραιότητες των ευρωβουλευτών ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου-Τετάρτη 10 π.μ. (ώρα Ελλάδος)

Οι ευρωβουλευτές θα παρουσιάσουν την Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017 στις 9 π.μ. (ώρα Γαλλίας) τις προτεραιότητές τους ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 22ας και 23ης Ιουνίου.

Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και την Μαλτέζα υπουργό Helena Dalli όλα τα ζητήματα στα οποία θα εστιάσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (μετανάστευση, ασφάλεια και άμυνα), καθώς και τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

 Τον Μάιο, το ΕΚ ζήτησε από τις χώρες της ΕΕ να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και να επιταχύνουν τη μετεγκατάσταση των προσφύγων, δίνοντας προτεραιότητα στους ασυνόδευτους ανηλίκους.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν μία φιλόδοξη μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου και ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της άμυνας, καλώντας τα κράτη μέλη να επιδείξουν πολιτική δέσμευση, να αυξήσουν τις επενδύσεις, να μοιραστούν πληροφορίες, να συγκεντρώσουν πόρους και να δημιουργήσουν συνέργειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Βασική προτεραιότητα για τις διαπραγματεύσεις για το Brexit είναι η διαφύλαξη των δικαιωμάτων των πολιτών της ΕΕ που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και των Βρετανών πολιτών που ζουν σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συζήτηση ζωντανά μέσω του EP Live και του EbS+.

Σύνδεσμοι:

Η ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου της 22ας και 23ης Ιουνίου

http://www.consilium.europa.eu/el/meetings/european-council/2017/06/22-23/

Οπτικοακουστικό υλικό για επαγγελματίες

http://audiovisual.europarl.europa.eu/european-council-june-2017