Οι συνθήκες διαβίωσης και οι προοπτικές για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα πρέπει να βελτιωθούν λένε οι Ευρωβουλευτές


metanastesΗ Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εξασφαλίσει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες που εγκλωβίστηκαν στην Ελλάδα μετά το κλείσιμο των βόρειων συνόρων με την ΠΓΔΜ. Μέλη της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών σε μια διερευνητική αποστολή στην Ελλάδα, τόνισαν επίσης πως στους αιτούντες άσυλο πρέπει να παρέχονται νόμιμοι τρόποι παροχής διεθνούς προστασίας.

Οι Ευρωβουλευτές συναντήθηκαν το βράδυ της Τρίτης 17 Μαΐου με τον Έλληνα Υπουργό Μετανάστευσης Ιωάννη Μουζάλα, για να συζητήσουν την κατάσταση του προσφυγικού στην χώρα καθώς και την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας που στοχεύει στον περιορισμό των ροών μεταναστών και αιτούντων άσυλο από την Τουρκία. Την Τετάρτη 18 Μαΐου οι Ευρωβουλευτές επισκέφτηκαν τον καταυλισμό στην Ειδομένη και συναντήθηκαν με διεθνείς οργανισμούς και ΜΚΟ που εργάζονται επιτόπου.

Μετά την επίσκεψη στην Ειδομένη, ο Peter Niedermuller (Σοσιαλιστές & Δημοκράτες, Ουγγαρία), Επικεφαλής της αποστολής, δήλωσε:

»Όσα είδαμε εδώ είναι μια ανθρώπινη τραγωδία. Είναι το σύμβολο μιας αποτυχημένης Ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής. Βραχυπρόθεσμα, πρέπει να εξασφαλίσουμε επιτόπου ιατρική περίθαλψη, κοινωνική μέριμνα, ψυχολογική υποστήριξη και πρόσβαση στην εκπαίδευση για τα παιδιά. Μεσοπρόθεσμα, χρειαζόμαστε μία διαδικασία βασισμένη σε νόμιμες εναλλακτικές με την οποία αυτοί οι άνθρωποι θα έχουν την δυνατότητα να μετεγκατασταθούν ή να λάβουν διεθνή προστασία στην Ελλάδα. Μακροπρόθεσμα, χρειαζόμαστε ένα αυθεντικά κοινό σύστημα Ευρωπαϊκού Ασύλου βασισμένο στην αλληλεγγύη και την αποδοχή της πραγματικότητας της ανθρώπινης μετανάστευσης.»

Ο Υπουργός Μουζάλας αναγνώρισε πως η κατάσταση στην Ειδομένη «δεν είναι καλή» και δήλωσε πως οι Ελληνικές αρχές θέλουν να κλείσουν τον καταυλισμό μέχρι τα μέσα Ιουνίου, μεταφέροντας τις χιλιάδες ανθρώπων, κυρίως Σύριων, αλλά και Ιρακινών και Αφγανών, σε άλλες τοποθεσίες με καλύτερες υποδομές με την παρουσία αξιωματούχων για το άσυλο.

Οι Ευρωβουλευτές ρώτησαν τον Υπουργό για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, και για την συνεργασία με διεθνείς φορείς και ΜΚΟ που εργάζονται με τους πρόσφυγες.

Την Πέμπτη, οι Ευρωβουλευτές θα βρεθούν στην Λέσβο, όπου θα επισκεφτούν ένα κέντρο κλειστού τύπου, το κέντρο υποδοχής Μόρια, καθώς επίσης και ένα κέντρο ανοιχτού τύπου, το Καρατεπέ, και θα συναντηθούν με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου, της FRONTEX και των τοπικών αρχών. Έπειτα, η αποστολή θα ταξιδέψει για την Αθήνα, όπου θα συζητήσει με εκπροσώπους του Ελληνικού Κοινοβουλίου και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Η αντιπροσωπεία αποτελείται από τους Ευρωβουλευτές:

  • Peter NIEDERMÜLLER (Επικεφαλής, Σοσιαλιστές & Δημοκράτες, Ουγγαρία),
  • Birgit SIPPEL (Σοσιαλιστές & Δημοκράτες, Γερμανία),
  • Mariya GABRIEL (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Βουλγαρία),
  • Helga STEVENS (Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές, Βέλγιο),
  • Malin BJÖRK (Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά/Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών, Σουηδία),
  • Laura FERRARA (Ομάδα Ευρώπη Ελευθερίας και Άμεσης Δημοκρατίας, Ιταλία),
  • Roza Maria GRAFIN THUN UND HOHENSTEIN (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Πολωνία),
  • Janice ATKINSON (Η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας, Ηνωμένο Βασίλειο),
  • Anna Maria CORAZZA BILDT (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Σουηδία), και
  • Eλισσάβετ ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ-ΒΡΥΩΝΙΔΗ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Ελλάδα)

Ο επικεφαλής της αποστολής θα δώσει συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα, την Παρασκευή 20 Μαΐου στις 10:00 στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα (Αμαλίας 8, Σύνταγμα).

Ζωντανή ενημέρωση στο Storify

Σημείωμα για τους Συντάκτες

Με βάση όσα συμφωνήθηκαν μεταξύ των επικεφαλής Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ και τις Τούρκικες αρχές στις 18 Μαρτίου, όλοι οι άνθρωποι που φτάνουν παράτυπα από την Τουρκία στα Ελληνικά νησιά θα επιστρέφουν, ενώ η ΕΕ θα δέχεται ένα Σύρο πρόσφυγα για κάθε Σύρο που θα επιστρέφεται. Όταν οι παράτυπες ροές από την Τουρκία μειωθούν δραστικά, θα ενεργοποιηθεί ένα Σχέδιο Εθελοντικής Ανθρωπιστικής Υποδοχής.

 

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο μέσος ημερήσιος αριθμός αφίξεων έχει ήδη μειωθεί σε μεγάλο βαθμό, από 1,600 περίπου τον Φεβρουάριο σε  μόλις πάνω από 100 τον Μάρτιο. Μετά την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, 690 άτομα που αφίχθηκαν παράτυπα στα Ελληνικά νησιά έχουν επιστραφεί στην Τουρκία. Από τους 472 ειδικούς ασύλου που ζητήθηκαν από το Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου για να επεξεργαστούν αιτήσεις στην Ελλάδα, περίπου 100 έχουν ήδη τοποθετηθεί.