Ολοκλήρωση επίσημης συνάντησης του Ευρωπαίου Επιτρόπου, κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου με τους Έλληνες Περιφερειάρχες

dimitris-avramopoulosΟ Επίτροπος κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, υπεύθυνος για την Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τους Έλληνες Περιφερειάρχες στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, σε κοινές δηλώσεις προς τον τύπο με τον Πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, κ. Κώστα Αγοραστό, ανέφερε τα εξής:

«Θα ήθελα, καταρχήν, να ευχαριστήσω όλους τους Περιφερειάρχες της χώρας για τη σημερινή εποικοδομητική και ουσιαστική συνάντηση που είχαμε μετά από πρωτοβουλία του Προέδρου κ. Αγοραστού.

Η συνάντηση αυτή έγινε σήμερα εδώ, στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία, τόσο για τη χώρα μας όσο και διεθνώς.

Η ελληνική περιφέρεια και οι τοπικές κοινωνίες αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις.

Και τούτο, όπως είναι γνωστό, σε μια περίοδο οικονομικής δυσπραγίας και μέσα σε ένα ιδιαίτερα ασταθές και ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον.

‘Όλοι αυτοί οι παράγοντες δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο την ελληνική πραγματικότητα σε συνθήκες κοινωνικής πίεσης.

Xαίρομαι λοιπόν, που για πρώτη φορά μια τέτοια συνάντηση γίνεται ανάμεσα στις Περιφέρειες της χώρας μας και τον Ευρωπαίο Επίτροπο.

Είχαμε πράγματι μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση που αφορούσε ένα ευρύτερο φάσμα των ελληνικών ζητημάτων που αντιμετωπίζει η Ελληνική Περιφέρεια και βέβαια, το ζήτημα της μετανάστευσης, το οποίο είναι επίκαιρο και επείγον.

Όπως γνωρίζετε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε ένα νέο πλαίσιο για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, μετά από πρόταση που κατέθεσα πριν από λίγο καιρό στο Κολλέγιο των Επιτρόπων: αναφέρομαι στην Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση.

Για πρώτη φορά, η Ευρώπη αποκτά ολοκληρωμένη πολιτική για την μετανάστευση.

Το γεγονός αυτό από μόνο του συνιστά ιστορικής σημασίας ευκαιρία για τα κράτη μέλη όπως η Ελλάδα, που, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή πυρός του προβλήματος.

Πρέπει λοιπόν, η κυβέρνηση σε συνεργασία με τη Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις περιφέρειες  να προχωρήσουν άμεσα στην κατάρτιση και υποβολή των σχεδίων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που θα τους επιτρέψουν να απορροφήσουν και να αξιοποιήσουν άμεσα την ευρωπαϊκή στήριξη.

Οι Περιφέρειες, όπως και οι Δήμοι, διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην αντιμετώπιση της μετανάστευσης.

Είναι το πρώτο σημείο επαφής με τους μετανάστες.

Είναι οι φορείς που με τις υπηρεσίες τους υποδέχονται και  αναλαμβάνουν να τους παρέχουν ανθρώπινες συνθήκες παραμονής και διαβίωσης αλλά και να συμβάλλουν στην ομαλή ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία, όσων από αυτούς βέβαια δικαιούνται να μείνουν. Ως πρώην Δήμαρχος Αθηναίων, γνωρίζω καλά το ζήτημα αυτό.

Γνωρίζω τις δυσκολίες. Γνωρίζω τα προβλήματα και κατανοώ την αγωνία των Περιφερειών και των Δήμων. Διότι η έλλειψη επαρκούς βοήθειας στους αιτούντες άσυλο αποτελεί διαρκές πρόβλημα.

Έχει, τεράστια πολιτική σημασία για την Ελλάδα να ανταποκριθεί, μέσα στα ευρωπαϊκά πλαίσια και τις προδιαγραφές, στις υποχρεώσεις της απέναντι σε αυτούς που ζητούν προστασία.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί προς την κατεύθυνση αυτή.

Έχει, για παράδειγμα δρομολογήσει την αύξηση ανοιχτών κέντρων φιλοξενίας μεταναστών. Θυμίζω ότι είχα πριν λίγες εβδομάδες συνάντηση με όλους του συναρμόδιους υπουργούς και είμαι σε ανοικτή γραμμή μαζί τους για την υλοποίηση όσων συζητήσαμε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποφασίσει να κατευθύνει κονδύλια, όχι μόνο προς την κεντρική εξουσία αλλά και προς τις περιφέρειες και στους δήμους γι’ αυτό το σκοπό.

Κατά συνέπεια πρέπει, οι ελληνικές περιφέρειες μαζί με την κυβέρνηση να υποβάλουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο  χρηματοδότησης, ώστε οι πόροι του Ευρωπαϊκού Διαρθρωτικού και Επενδυτικού Ταμείου να καλύψουν τις ανάγκες των ανοιχτών κέντρων φιλοξενίας.

Η Επιτροπή, κ. Πρόεδρε,  είναι έτοιμη να  συνδράμει και να σας βοηθήσει σε αυτό.

Και θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διασφάλιση και την όσο το δυνατόν συντομότερη έγκριση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων, που θα υποβληθούν.

Είναι σαφές, ότι χωρίς την κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών πόρων, η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και να παρέχει στους μετανάστες στέγαση και περίθαλψη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα συνεχίσει να παρέχει την τεχνογνωσία και την εμπειρία της για να στηρίξει την Ελλάδα.