Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ για τη μετανάστευση: «Βασική προτεραιότητα η διάσωση ανθρώπινων ζωών»

immigrationΗ ΕΕ πρέπει να επικεντρωθεί στη λήψη μέτρων για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών, τόνισε  ο Γ.Γ του ΟΗΕ Ban Ki-moon από το βήμα της ολομέλειας του ΕΚ, στις 27 Μαΐου, μιλώντας για τη μετανάστευση. «Η Ευρώπη έχει πολύ σημαντικό ρόλο και ευθύνη. Η σωτηρία ανθρώπινων ζωών θα πρέπει να είναι προτεραιότητα», δήλωσε στρέφοντας την προσοχή στις 1.800 ζωές που χάθηκαν διασχίζοντας τη Μεσόγειο. Επίσης, ο κ.Ban συζήτησε με τους ευρωβουλευτές για την αειφόρο ανάπτυξη και την πρόληψη του εξτρεμισμού και της βίας.

 

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Ban Ki-moon, δήλωσε ότι χρειάζεται μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση για την καταπολέμηση των κυκλωμάτων δουλεμπορίας, καθώς δεν είναι αρκετή μόνο η  αποτελεσματικότερη εφαρμογή των νόμων. Τόνισε ότι η Ευρώπη χρειάζεται τους μετανάστες εξαιτίας της χαμηλής πληθυσμιακής αύξησης αλλά και της γήρανσης του πληθυσμού της.

 

Στο ζήτημα της καταπολέμησης τους εξτρεμισμού και της βίας δήλωσε ότι «είναι απαραίτητη η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Πρέπει να καταλάβουμε την ευθύνη που έχουμε και να αποφεύγουμε λύσεις βίας που μπορεί να δημιουργήσουν χειρότερα προβλήματα».

 

Μιλώντας για την ανάπτυξη, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ είπε ότι «η ΕΕ δημιουργεί μέσα από εθνικές δεσμεύσεις αλλά και την πολιτική που υιοθετεί για το κλίμα και την ενέργεια, ένα ασφαλέστερο μονοπάτι και ένα καλύτερο μέλλον για τους ανθρώπους της και το κόσμο».

 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς, καλωσορίζοντας το Γ.Γ του ΟΗΕ δεσμεύτηκε για τη στήριξη του ΕΚ στο έργο των Ηνωμένων Εθνών. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μοιράζονται τους βασικούς στόχους του ΟΗΕ, όπως η κλιματική αλλαγή και η καταπολέμηση της φτώχιας, καθώς και τις δεσμεύσεις σας  για την εκπαίδευση και την αειφόρο ανάπτυξη. Είμαστε δίπλα σας σε αυτό τον αγώνα», δήλωσε.

 

Σύνδεσμοι:

Ιστοσελίδα ΟΗΕ

http://www.un.org/sg/

Ο πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς και ο Γ.Γ του ΟΗΕ Ban Ki-moon (3 Απριλίου 2014)

http://ec.europa.eu/avservices/video/player.cfm?ref=96178&sitelang=en

 

Δείτε εδώ την διαδικτυακή Τηλεόραση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου :

http://www.europarltv.europa.eu/

Επισκεφθείτε την ανανεωμένη ιστοσελίδα του Γραφείου μας:  http://www.europarl.gr/

Με την Συνθήκη της Λισαβόνας, σε ισχύ από τη 1η Δεκεμβρίου 2009, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέκτησε νέες σημαντικές νομοθετικές εξουσίες.  Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συναποφασίζει πλέον με το Συμβούλιο των Υπουργών στο σύνολο, σχεδόν, της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών στους τομείς της γεωργίας, της μετανάστευσης, της ενέργειας καθώς και στην κατάρτιση του προϋπολογισμού της Ε.Ε..  Ως το μόνο θεσμικό όργανο το οποίο εκλέγεται απευθείας από τους πολίτες της Ένωσης, το Ε.Κ. διασφαλίζει ότι η Ε.Ε. λογοδοτεί στους πολίτες της, με την ενίσχυση της συμμετοχής των Ευρωβουλευτών σε σημαντικές αποφάσεις όπως η κάλυψη αξιωμάτων σε κορυφαίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

@EP_Hellas

http://www.facebook.com/GrafeioEurwpaikouKoinovoulioustinElladaPage

https://www.youtube.com/user/europarlgr

https://instagram.com/ephellas/