Ο ενιαίος ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης 112 γιορτάζει τα 25α του γενέθλια.

112Η 29η Ιουλίου σηματοδοτεί τα γενέθλια του ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης. Η απόφαση να χαρακτηριστεί το 112 ως ο μοναδικός αριθμός έκτακτης ανάγκης πηγαίνει πίσω σε μια σύσταση της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης των Διοικήσεων Ταχυδρομείων και Τηλεπικοινωνιών (CEPT) του 1976. Ο ενιαίος ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης 112 εγκρίθηκε με απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 29 Ιουλίου 1991.

 

Η κλήση προς τον αριθμό 112 είναι δωρεάν σε όλες τις χώρες της ΕΕ, χωρίς τη χρήση προθέματος και η υπηρεσία είναι διαθέσιμη όλο το 24ωρο. Όλοι όσοι αναζητούν βοήθεια μέσω του 112 συνδέονται αυτόματα με το τοπικό κέντρο έκτακτης ανάγκης (π.χ. αστυνομία, πυροσβεστική και ασθενοφόρα).

 

Είναι σημαντικό ο Ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης 112 να γίνει πιο δημοφιλής. Οι περισσότεροι πολίτες της ΕΕ δεν είναι εξοικειωμένοι με το 112, με μόλις πάνω από το ένα τέταρτο να μπορούν να αναγνωρίζουν το 112 ως τον ενιαίο αριθμό έκτακτης ανάγκης στην ΕΕ. Εκτός από την ΕΕ, το 112 λειτουργεί και σε άλλες χώρες όπως Ελβετία, Ισλανδία,  Νορβηγία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο, πΓΔΜ, Μαυροβούνιο, Μολδαβία, Ρωσία, Σερβία, Τουρκία και Ουκρανία. Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να ενημερώνονται σχετικά με τους τοπικούς αριθμούς έκτακτης ανάγκης που ισχύουν σε άλλες χώρες εκτός των παραπάνω αναφερομένων.

 

Ο ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης 112 είναι ένα σύμβολο βοήθειας. Η δομή και η λειτουργία του έχει θεσμοθετηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο φιλική προς τους πολίτες και προσφέρει ποικίλα πλεονεκτήματα. Πρώτον, το 112 είναι ένας αριθμός που απομνημονεύεται εύκολα και δεύτερον είναι ο μόνος αριθμός που χρειάζεται να γνωρίζει κάποιος όταν ταξιδεύει στην ΕΕ.

 

Για τον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης έχει ήδη καθιερωθεί ημέρα γενεθλίων από το 2009 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 11 Φεβρουαρίου με στόχο να ευαισθητοποιήσει τα κράτη μέλη της Ένωσης προκειμένου να γνωστοποιήσουν τον κοινό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 στους Ευρωπαίους πολίτες.