Ο Ιατρός Denis Mukwege νικητής του Βραβείου Ζαχάρωφ 2014.

kongo

Στον Ιατρό Denis Mukwege απο το Κογκό απονέμεται το φετινό βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης, έπειτα από απόφαση του προέδρου του ΕΚ και των επικεφαλής των πολιτικών ομάδων. Η απονομή του βραβείου, έγινε στις 26 Νοεμβρίου, στην ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο.

 

«Η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε ομόφωνα να απονείμει το Βραβείο Ζαχάρωφ στον Denis Mukwege από το Κονγκό, για τον αγώνα του για την προστασία των γυναικών».

 

Ο κ.Schulz, τόνισε ότι δεν ήταν απόφαση κατά του κινήματος Euromaidan αλλά υπέρ του Mukwege και προσέθεσε ότι οι εκπρόσωποι του κινήματος θα κληθούν να συμμετάσχουν στην τελετή απονομής το Νοέμβριο. Επίσης, δήλωσε ότι το ΕΚ θα στείλει αντιπροσωπεία στο Αζερμπαϊτζάν για να ανταποκριθεί και να υποστηρίξει τη Leyla Yunus στον αγώνα της για τη δημοκρατία και την ελευθερία στη χώρας της.

 

Σε πολλές εμπόλεμες περιοχές ανά τον κόσμο η σεξουαλική βία χρησιμοποιείται ως όπλο. Ο DenisMukwege, είναι γυναικολόγος από το Κογκό. Ίδρυσε και εργάζεται στο νοσοκομείο Panzi στο Μπουκάβου, όπου βοηθά γυναίκες της περιοχής να αντεπεξέλθουν στις συνέπειες της σεξουαλικής βίας που υφίστανται στο περιθώριο των πολέμων στη χώρα. Μπορεί ο πόλεμος στο Κονγκό να έχει επίσημα τελειώσει, οι ένοπλες συγκρούσεις και οι επιθέσεις εναντίον αμάχων όμως συνεχίζονται στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Ο DenisMukwege, προτάθηκε από τις πολιτικές ομάδες των Σοσιαλιστών και των Φιλελεύθερων και από την ευρωβουλευτή Barbara Lochbihler.

 

Βραβείο Ζαχάρωφ 2014 :

 

http://www.europarl.europa.eu/news/el/news-room/content/20140919STO66702/

 

Δελτίο Τύπου:

http://www.europarl.europa.eu/news/en/news-room/content/20141006IPR73005/ 

 

Ιστοσελίδα Βραβείου Ζαχάρωφ:

http://www.europarl.europa.eu/sakharovprize/el/home/the-prize.html

 

EuroparlTV: Πόλεμος και βιασμοί στο Κονγκό :

http://www.europarltv.europa.eu/el/player.aspx?pid=c06b1f88-d34c-4946-8168-9e52010d1ed1

 

Βραβείο Ζαχάρωφ: οι τελικοί υποψήφιοι :

http://www.europarl.europa.eu/news/el/news-room/content/20141006STO73039/