Προσομοίωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – Euro.Pa.S. 2014

icon.Europas.2014Η Προσομοίωση European Parliament Simulation – Euro.Pa.S. (www.europas.irtea.gr) διοργανώνεται φέτος για 5η συνεχόμενη επιτυχή χρονιά, στις 11 – 14 Απριλίου, 2014, στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Πειραιώς, του Γαλλικού Ινστιτούτου στην Αθήνα, καθώς και του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης» από το Ι.Ε.Κ.Ε.Θ. Το Euro.Pa.S. αποτελεί την μεγαλύτερη προσομοίωση Ευρωπαϊκών Θεσμικών Οργάνων και την μοναδική που πραγματοποιείται σε τέτοιο επιστημονικό και ακαδημαϊκό επίπεδο στον ελληνικό χώρο με πανευρωπαϊκή εμβέλεια και εξαιρετικά μεγάλη απήχηση στην φοιτητική κοινότητα. Παράλληλα χαίρει της έμπρακτης υποστήριξης των Γραφείων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Τμήματος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, του Γαλλικού Ινστιτούτου στην Αθήνα, καθώς επίσης και σειράς άλλων φορέων δημοσίου και ιδιωτικού χαρακτήρα, ενώ τη δράση αυτή στηρίζει και ο κύριος Martin Schulz, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για την εξαιρετική ακαδημαϊκή της παρουσία και την συνεισφορά της στην κοινωνία των πολιτών αλλά και του Ευρωπαϊκού ιδεώδους. Ο κυριος Schulz, σε αποκορυφωμα της στηριξης και αναγνωρισης του ακαδημαϊκού χαρακτήρα του Euro.Pa.S., θα αποτελέσει το Βραβευομένο προσωπο της δράσης στην Τελετή Έναρξης της 11ης Απριλίου, 2014.

Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι κάθε χρόνο το Euro.Pa.S. συγκεντρώνει συμμετέχοντες από όλα τα Ελληνικά και από πολλά ξένα Πανεπιστήμια, όπως το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Κολλέγιο Deree, Πανεπιστήμιο Queen Mary Λονδίνου, Πανεπιστήμιο Πατρών, Πανεπιστήμιο Κρήτης,  ΤΕΙ Πειραιά, City University of Seattle, Πανεπιστήμιο Ουτρέχτης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Καθολικό Πανεπιστήμιο Leuven του Βελγίου, Istek Acibadem Lisesi, Istanbul Bilgi, University of Granada, αλλά και το University of Vienna/Sorbonne II.

Η εν λόγω προσομοίωση πραγματοποιείται σε φοιτητικό επίπεδο κατά κύριο λόγο, με συμμετέχοντες προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου,  ο ρόλος των οποίων αφορά στην προσομοίωση της θέσης ενός Ευρωβουλευτή ή Αρχηγού Κράτους ή Κυβερνήσεως για τις ημέρες που διαρκεί το συνέδριο. Ρόλος ο οποίος τους επιτρέπει να εκπροσωπούν ένα πολιτικό κόμμα και ένα κράτος μέλος έκαστος κατά απόλυτη αναλογία με την επίσημη κατανομή των θέσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή αντίστοιχα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, διαπραγματευόμενοι επί ενός θέματος της Agenda που έχει τεθεί από την εκάστοτε Επιτροπή. Στόχος των συμμετεχόντων είναι να καταλήξουν σε κάποιο κείμενο απόφασης, μέσα από μια διαρκή διαδικασία διαπραγμάτευσης και έντονων αντιπαραθέσεων, με στόχο να προωθήσουν την εξέλιξη του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Μέσα από την διαδικασία της Προσομοίωσης του Οργάνου, οι φοιτητές μαθαίνουν πώς να διαπραγματεύονται σε ένα περιβάλλον αντικρουόμενων συμφερόντων, ενώ παράλληλα έρχονται σε επαφή με τα Ευρωπαϊκά Θεσμικά Όργανα και μαθαίνουν εκ των έσω τον τρόπο λειτουργίας αυτών και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Πέρα από τις θέσεις των Ευρωβουλευτών και Αρχηγών Κρατών ή Κυβερνήσεων, οι συμμετέχοντες μπορούν να λάβουν τη θέση ενός μέλους της Ομάδας Κρίσης, δημιουργώντας τεχνητά έκτακτα περιστατικά, τα οποία διαταράσσουν την ομαλή διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων, καλώντας τους συμμετέχοντες να τα διαχειριστούν. Επίσης, τη θέση ενός Δημοσιογράφου, καλύπτοντας τα γεγονότα και τις συνεδριάσεις, συντάσσοντας στο τέλος κάθε ημέρας ένα άρθρο για την επίσημη εφημερίδα του συνεδρίου, Μεταφραστή των επισήμων κειμένων του συνεδρίου από την Αγγλική στη Γαλλική γλώσσα για την Γαλλική επιτροπή ή και της εφημερίδας και τέλος, ενός μέλους της Ομάδας Προσωπικού, συμβάλλοντας εξαιρετικά στις διαδικασίες προετοιμασίας και πραγματοποίησης του συνεδρίου. Η περίοδος δηλώσεων συμμετοχών είναι ανοικτή και θα διαρκέσει μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου 2014 για όλες τις θέσεις.

Το Euro.Pa.S. αποτελεί τη μεγαλύτερη δράση για Ευρωπαϊκά ζητήματα στη χώρα μας, ενώ η «οικογένεια» του θεσμού έχει συγκεντρώσει στα 5 χρόνια πραγματοποίησής του περισσότερους από 1.000 συμμετέχοντες φοιτητές. Πρόκειται για ένα «παιχνίδι ρόλων» που προσομοιώνει με απόλυτη ταύτιση τις διαδικασίες και λειτουργίες τόσο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όσο και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Παράλληλα, αναδεικνύει και επιβραβεύει τους καλύτερους συμμετέχοντες, προκειμένου να ενθαρρύνει την ακαδημαϊκή τους πρόοδο και εξέλιξη.

Οι αιτήσεις συμμετοχών για όλες τις θέσεις παρέμειναν ανοιχτές μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου 2014, ενώ το κόστος συμμετοχής για κάθε ενδιαφερόμενο ανέρχεται στα 45 Ευρώ και περιλαμβάνει όλο το συνεδριακό υλικό (Ντοσιέ η Τσάντα, USB Stick, placards, pins κλπ.) καθώς και όλα τα διαλείμματα φαγητού και καφέ που αναφέρονται στο πρόγραμμα του συνεδρίου.

Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους διοργανωτές της Προσομοίωσης Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Euro.Pa.S.) στο europas.irtea@gmail.com και το Ινστιτούτο Έρευνας & Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων στο irtea.greece@gmail.com