Προσφυγική κρίση: Απογοήτευση για την αποτυχία των κρατών μελών να δράσουν

prosfyges

 

Η μέχρι τώρα αποτυχία των υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ να συμφωνήσουν για το πώς θα μετεγκατασταθούν οι 120.000 αιτούντες άσυλο επικρίθηκε αυστηρά από μεγάλη πλειοψηφία ευρωβουλευτών κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια σχετικά με τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Συμβουλίου της Δευτέρας.

Οι ευρωβουλευτές κάλεσαν τα κράτη μέλη να σταθούν ενωμένα και να λάβουν επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης, οικοδομώντας παράλληλα ένα ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου και μετανάστευσης που θα αποδειχθεί λειτουργικό μακροπρόθεσμα.

Τη συζήτηση άνοιξε ο υπουργός του Λουξεμβούργου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, Ζαν Άσελμπορν, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς και ο Επίτροπος για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Η ολομέλεια θα ψηφίσει την Πέμπτη στις 10πμ (ώρα Βελγίου) με τη διαδικασία του κατεπείγοντος  την πρόταση για τη μετεγκατάσταση 120.000 επιπλέον προσφύγων καθώς σύμφωνα με τους κανονισμό το ΕΚ θα πρέπει να γνωμοδοτήσει επί της πρότασης. Μετά την ψηφοφορία του Κοινοβουλίου, τα κράτη μέλη θα είναι αυτά που θα πρέπει να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία προκειμένου να μπορέσει να τεθεί σε ισχύ.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συζήτηση μαγνητοσκοπημένη ή μέσω του twitter.

Σημείωμα προς τους συντάκτες

Μετά από διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων ενέκρινε την απόφαση για τη μετεγκατάσταση 40.000 αιτούντων άσυλο από την Ιταλία και την Ελλάδα μέσα σε δύο χρόνια.  Ωστόσο, οι υπουργοί μπόρεσαν να συμφωνήσουν μόνο «κατ ‘αρχήν»  για τη μετεγκατάσταση επιπλέον 120.000 ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας από τα κράτη μέλη που εκτίθενται σε μαζικές μεταναστευτικές ροές. Το ζήτημα θα τεθεί εκ νέου στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου στις 22 Σεπτεμβρίου.

Σύνδεσμοι:

Η κάλυψη της συζήτησης στο Twitter:

https://twitter.com/search?f=tweets&vertical=news&q=%40europarlpress%20%23EPonMigration&src=typd

Παρακολουθήστε τη συζήτηση μαγνητοσκοπημένη (16.09.2015)

http://www.europarl.europa.eu/ep-live/el/plenary/video?debate=1442409724965

 

Δήλωση του προέδρου της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του ΕΚ Claude Moraes μετά το πέρας του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της 14ης Σεπτεμβρίου για τη μετανάστευση (στα αγγλικά)

http://www.europarl.europa.eu/news/el/news-room/content/20150915IPR93206/