Στις 26 Σεπτεμβρίου γιορτάστηκε η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών!

glossaΓια να ενθαρρύνει την εκμάθηση ξένων γλωσσών, το Συμβούλιο της Ευρώπης που εδρεύει στο Στρασβούργο θέσπισε την 26η Σεπτεμβρίου ως την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών.

Στις 26 Σεπτεμβρίου 2014, με πρωτοβουλία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Γραφείο Αθηνών της Γενικής Διεύθυνσης Μετάφρασης και με τη συνεργασία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών (PALSO) και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Καθηγητών – Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών (EUROPALSO), πολλά κέντρα ξένων γλωσσών σε όλη την Ελλάδα προσέφεραν δωρεάν μία ώρα μαθήματος ξένων γλωσσών σε όσους μαθητές, φοιτητές ή γονείς ήθελαν να πάρουν μια γεύση από μια ξένη γλώσσα.

Ο στόχος ήταν να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερες γλώσσες σε όσο το δυνατόν περισσότερες πόλεις!

Συμπληρωματικά αναφέρεται ότι στις 20 Σεπτεμβρίου 2014, τα εθνικά ιδρύματα πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUNIC) που είναι παρόντα στην Ελλάδα διοργάνωσαν ανοικτή εκδήλωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος στην Αθήνα.

 

Γιατί γιορτάζουμε την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών;

•    Για να ενημερωθεί το κοινό για την σημασία της εκμάθησης ξένων γλωσσών ώστε να ενισχυθεί η πολυγλωσσία και η διαπολιτισμική κατανόηση.

•    Για να τονιστεί η πλούσια γλωσσική και πολιτιστική πολυμορφία της Ευρώπης.

•    Για να ενισχυθεί η δια βίου εκμάθηση ξένων γλωσσών στο σχολείο και έξω από αυτό

Γνωρίζετε ότι:

•   Παγκοσμίως σήμερα μιλιούνται 6.000 έως 7.000 γλώσσες. Και μόνο στην Ευρώπη υπάρχουν 225 περίπου γλώσσες.

•   Οι περισσότερες γλώσσες του κόσμου μιλιούνται στην Ασία και την Αφρική.

•   Ο μισός περίπου πληθυσμός της Γης είναι δίγλωσσος ή πολύγλωσσος, δηλαδή μιλούν ή καταλαβαίνουν δύο ή και περισσότερες γλώσσες.

•   Όποιος μιλά μια ξένη γλώσσα καταλαβαίνει καλύτερα τη δική του γλώσσα, μαθαίνει ευκολότερα άλλες ξένες γλώσσες και ενισχύονται οι διανοητικές του ικανότητες.

•   Οι ξένες γλώσσες αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας, ενώ είναι προφανώς απαραίτητες για ορισμένα επαγγέλματα που περιλαμβάνουν επαφές με ανθρώπους από άλλες χώρες.