Σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ και συνάντηση των ηγετών ΕΕ-ΗΠΑ στη Βαρσοβία

USA-EUΤην Παρασκευή 8 και το Σάββατο 9 Ιουλίου, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και η Ύπατη Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος, κα Φεντερίκα Μογκερίνι, μαζί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Ντόναλντ Τουσκ, θα μεταβούν στη Βαρσοβία στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ και  της συνάντησης  των ηγετών ΕΕ – ΗΠΑ.

Την Παρασκευή το πρωί, οι Πρόεδροι Γιούνκερ και Τουσκ καθώς και η Ύπατη Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος θα συναντήσουν την αντιπροσωπεία των ΗΠΑ, υπό την ηγεσία του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα. Στη συνάντηση οι ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία να υπογραμμίσουν τη σημασία της διατλαντικής ενότητας καθώς και να συζητήσουν σχετικά με τις κοινές πολιτικές, οικονομικές και διεθνείς προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας.  Επίσης η συνάντηση θα αποτελέσει ευκαιρία συζήτησης για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Ηνωμένου Βασιλείου, μετά τη συνάντηση της Ύπατης Εκπροσώπου/Αντιπροέδρου και του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρυ, στα τέλη Ιουνίου. Σχετικές  παρατηρήσεις της Ύπατης Εκπροσώπου/Αντιπροέδρου μετά την εν λόγω  συνάντηση εδώ . Μετά τη συνάντηση των ηγετών θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις στον τύπο περίπου στις 10:50. Θα υπάρξει και ζωντανή κάλυψη από το EbS. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ, επισκεφτείτε τον σχετικό ιστότοπο.

Πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, οι Πρόεδροι  Γιούνκερ και Τουσκ, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, κ. Γενς Στόλτενμπεργκ, θα υπογράψουν κοινή δήλωση μεταξύ ΕΕ-ΝΑΤΟ. Η εν λόγω κοινή δήλωση, πρώτη στο είδος της, αποτελεί συνέχεια της συζήτησης σχετικά με τη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 28 Ιουνίου 2016 και, σύμφωνα με το αίτημα των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, θα τονίζει τη σημασία της περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας ΕΕ-ΝΑΤΟ σε μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων στον τομέα της ασφάλειας από Ανατολάς και Νότο. Μετά την υπογραφή θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις στον τύπο, επίσης διαθέσιμες σε ζωντανή σύνδεση από το EbS.

Από το απόγευμα της Παρασκευής και το Σάββατο 9 Ιουλίου, ο Πρόεδρος  Γιούνκερ, ο Πρόεδρος  Τουσκ, και η Ύπατη Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος Μογκερίνι θα εκπροσωπήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, όπου θα συμμετάσχουν σε συναντήσεις εργασίας με στόχο την επίτευξη  σταθερότητας στα ανατολικά και νότια, καθώς και στο Αφγανιστάν. Στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής, προβλέπονται διμερείς συναντήσεις, συμπεριλαμβανομένης εκείνης της  Ύπατης Εκπροσώπου/Αντιπροέδρου με την αντιπροσωπία από το Αφγανιστάν, υπό την ηγεσία του Προέδρου κ. Ασράφ Γκανί. Η εν λόγω συνάντηση αυτή θα χρησιμεύσει ως πλατφόρμα προκειμένου να συνεχιστούν οι προετοιμασίες για την διάσκεψη των Βρυξελλών σχετικά με το Αφγανιστάν, η οποία θα διεξαχθεί στις 4-5 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, όπου θα συζητηθούν μείζονα ζητήματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις ΕΕ-Αφγανιστάν, καθώς και διάφορα περιφερειακά και διεθνή θέματα.