Σύνοδος Ολομέλειας – Βρυξέλλες, 27-28 Απριλίου 2016

chernobylΈναρξη συνόδου: 30 χρόνια από το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνομπίλ

Ο Πρόεδρος του ΕΚ, Μάρτιν Σουλτς, αναφέρθηκε κατά την έναρξη της συνόδου ολομέλειας στις Βρυξέλλες στα θύματα και τους ήρωες της πυρηνικής καταστροφής στο Τσερνομπίλ πριν από 30 χρόνια στην ουκρανική επικράτεια της τότε Σοβιετικής Ένωσης. Η έκρηξη και η κατάρρευση του πυρηνικού αντιδραστήρα οδήγησε στην απελευθέρωση ενός τεράστιου ραδιενεργού νέφους που μόλυνε τμήματα της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και της κεντρικής Ευρώπης φθάνοντας ως τη βόρεια Νορβηγία.

Αυτή η καταστροφή μας θυμίζει το καθήκον της Ευρώπης να διασφαλίσει ότι όλοι οι πυρηνικοί αντιδραστήρες της είναι ασφαλείς, τόνισε ο κ. Σουλτς.

Ακόμα και σήμερα, δεν είναι δυνατό να υπολογιστεί ο ακριβής αριθμός των θυμάτων της ακτινοβολίας και ενδέχεται να μη γίνει ποτέ γνωστός αυτός ο αριθμός. Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των νεκρών ποικίλουν από μερικές χιλιάδες έως εκατοντάδες χιλιάδες, σημείωσε ο Πρόεδρος του ΕΚ.

 

Επαίνεσε τους ήρωες, οι οποίοι ήταν ως επί το πλείστον νέοι άνδρες που στάλθηκαν χωρίς την κατάλληλη προστασία ή προειδοποίηση για να περιορίσουν την ακτινοβολία και πλήρωσαν αυτήν τους την προσπάθεια με τη ζωή τους.

 

Το Τσερνομπίλ παραμένει ένα ερείπιο, ένα μνημείο αλλά και ένα πρόβλημα, επεσήμανε ο Μάρτιν Σουλτς, υπογραμμίζοντας ότι η νέα προστατευτική σαρκοφάγος, η οποία θα αντικαταστήσει την προσωρινή που χτίστηκε το 1986, αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2017, ενώ το κόστος της θα κυμανθεί από 1,5 ως 2 δισ. ευρώ.

Πέρα από τις όποιες κομματικές και εθνικές διαφορές όσον αφορά τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας, αποτελεί καθήκον όλης της Ευρώπης να εξασφαλίσει ότι τα πυρηνικά της εργοστάσια είναι ασφαλή για το περιβάλλον τους, δήλωσε ο κ. Σουλτς. Αυτό θα πρέπει να είναι το κύριο δίδαγμα από την πυρηνική καταστροφή στο Τσερνομπίλ, κατέληξε ο κ. Σουλτς.