Σύνοδος Ολομέλειας – Στρασβούργο, 7 – 10 Μαρτίου 2016

eu buildingΠΓΔΜ και Μαυροβούνιο: Εκθέσεις προόδου για το 2015

 

 

Οι ευρωβουλευτές δήλωσαν με ψήφισμά τους την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016  ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ θα ξεκινήσουν εάν η χώρα καταφέρει να ξεπεράσει το σημερινό, πολιτικό της αδιέξοδο, να διεξαγάγει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές και να επαναφέρει τις μεταρρυθμίσεις σε σωστή τροχιά. Με ξεχωριστό ψήφισμα καλωσόρισαν τη σταθερή πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με το Μαυροβούνιο.

 

ΠΓΔΜ

«Η χώρα βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή. Περιμένει ήδη πάρα πολύ καιρό έξω από την πόρτα της ΕΕ ως υποψήφια προς ένταξη χώρα και έχει επίσης να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα των χιλιάδων προσφύγων στα σύνορά της», δήλωσε ο εισηγητής του ΕΚ Ivo Vajgl (Φιλελεύθεροι, Σλοβενία). «Ήρθε η ώρα για τη χώρα αυτή να κάνει ένα νέο βήμα προς την ευρωπαϊκή και διατλαντική ολοκλήρωση και να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, εφόσον οι εκλογές διεξαχθούν σύμφωνα με τα δημοκρατικά πρότυπα», πρόσθεσε.

Το ψήφισμα για την ΠΓΔΜ, το οποίο υιοθετήθηκε με 404 ψήφους υπέρ, 76 κατά και 29 αποχές, καλεί την πολιτική ηγεσία της χώρας να εφαρμόσει πλήρως την τετραμερή συμφωνία της 2ας Ιουνίου και της 15ης Ιουλίου 2015 και να προβεί άμεσα στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Αυτό θα βοηθήσει τη χώρα να ξεπεράσει την πολιτική κρίση και να προετοιμαστεί για δημοκρατικές και δίκαιες εκλογές, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για τις 5 Ιουνίου 2016, ενώ θα ανοίξει το δρόμο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Οι ευρωβουλευτές σημειώνουν ότι η ΠΓΔΜ «έχει ενεργήσει ως αξιόπιστος εταίρος, κατά την αντιμετώπιση του τεράστιου ρεύματος μεταναστών και προσφύγων» καθώς περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι διήλθαν από το έδαφός της στη διάρκεια του 2015. Καλούν την Επιτροπή να ενισχύσει τη στήριξη της χώρας για τη διαχείριση των συνόρων της.

Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν ανησυχίες για την εκτεταμένη διαφθορά, ιδιαίτερα στις κρατικές και τοπικές διοικήσεις, τις δημόσιες συμβάσεις και τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, και «καλούν την κυβέρνηση να καταπολεμήσει τη διαφθορά κατά τρόπο μη επιλεκτικό».

Ονομασία και σχέσεις με Ελλάδα

Στο εγκριθέν ψήφισμά τους οι ευρωβουλευτές εκφράζουν «την ικανοποίησή τους για την συμφωνία με την Ελλάδα σε 11 μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, κυρίως στους τομείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, της ενέργειας και των εσωτερικών υποθέσεων». Σημειώνουν ότι «η συνεργασία αποτελεί το καλύτερο μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης» και «χαιρετίζουν ως θετικό βήμα, τις διαβουλεύσεις υψηλού επιπέδου των δύο Υπουργών Εξωτερικών στις αντίστοιχες πρωτεύουσες και τη δημιουργία κοινής ειδικής ομάδας για την εποπτεία της εφαρμογής των μέτρων».

Καλούν και τις δύο πλευρές «να αξιοποιήσουν τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης και να διεξαγάγουν περαιτέρω εποικοδομητικές συζητήσεις σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, μεταξύ άλλων όσον αφορά την εφαρμογή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, με στόχο να εμπλουτιστεί η διμερής συνεργασία και να ενισχυθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη».

Προτρέπουν τις δύο κυβερνήσεις «να επωφεληθούν από τη δυναμική που δημιουργήθηκε και να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για την περαιτέρω βελτίωση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, μεταξύ άλλων και όσον αφορά το ζήτημα της ονομασίας».

Καλούν την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και την Επιτροπή «να υποστηρίξουν το πνεύμα συνεργασίας και να αναπτύξουν νέες πρωτοβουλίες για την υπέρβαση των υπόλοιπων διαφορών, σύμφωνα με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της 5ης Δεκεμβρίου 2011, ούτως ώστε να εργαστούν, μαζί με τις δύο χώρες και τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ, προς μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας και να υποβάλουν σχετική έκθεση στο Κοινοβούλιο».

Μαυροβούνιο

Οι ευρωβουλευτές επιδοκιμάζουν τη σταθερή πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με το Μαυροβούνιο. Σημειώνουν, ωστόσο, ότι η διαφθορά εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρό πρόβλημα, ιδίως στους τομείς των δημόσιων συμβάσεων, της δημόσιας υγείας, της παιδείας, του χωροταξικού σχεδιασμού, των ιδιωτικοποιήσεων και των κατασκευών. Καλούν το Μαυροβούνιο «να καταστήσει την πάταξη της διαφθοράς μια από τις προτεραιότητές του» και χαιρετίζουν την ίδρυση του Οργανισμού για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς την 1η Ιανουαρίου 2016.

Το ψήφισμα επί της έκθεσης προόδου του Μαυροβουνίου εγκρίθηκε με ανάταση χειρός.