Το βραβείο Καρλομάγνος 2015 στον Πρόεδρο του ΕΚ Μάρτιν Σούλτς

soultsΣτον Πρόεδρο του ΕΚ Μάρτιν Σούλτς θα απονεμηθεί το 57ο Διεθνές Βραβείο Καρλομάγνος κατά τη διάρκεια τελετής στο Άαχεν την Πέμπτη 14 Μαΐου. Το βραβείο απονέμεται στον κ. Σούλτς για το έργο του υπέρ της δημοκρατίας, και ειδικότερα για τη συμβολή του ώστε το ΕΚ να καταστεί περισσότερο ορατό και κατανοητό, καθώς επίσης και για το ρόλο του στη διαδικασία του «κορυφαίου υποψηφίου» ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών του 2014.

 

Η επιτροπή του Βραβείου υπογραμμίζει σε επεξηγηματική της δήλωση ότι ο κ. Σούλτς είχε ξεκαθαρίσει από την αρχή της θητείας του ως Πρόεδρος ότι «θα αγωνίζονταν για να γίνει σεβαστό το Κοινοβούλιο από τις εκτελεστικές αρχές, εάν και όποτε τα δικαιώματα των πολιτών τίθονταν υπό απειλή», και θα συγκρουόταν με όποιον νόμιζε πως «περισσότερη Ευρώπη μπορούσε να επιτευχθεί με λιγότερο κοινοβουλευτισμό». Η επιτροπή αναφέρεται, επίσης, στον ρόλο του κ. Σούλτς στην ανάδειξη της διαδικασίας ¨κορυφαίου υποψηφίου» ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών του 2014.

 

Η τελετή θα λάβει χώρα στο Άαχεν στις 14 Μαΐου από τις 11.00 μέχρι τις 13.00 (τοπική ώρα).

Σημείωμα για τους συντάκτες

 

Η Συνθήκη ΕΕ προβλέπει ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής θα επιλεγεί «λαμβάνοντας υπόψη» τα αποτελέσματα των Ευρωπαϊκών εκλογών.

 

«Κορυφαίοι υποψήφιοι» (Spitzenkandidaten) για την θέση, συμπεριλαμβανομένου του κ. Σούλτς και του νικητή Ζαν-Κλώντ Γιούνκερ, υπήρξαν για πρώτη φορά κατά τις Ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου 2014. Οι προηγούμενοι Πρόεδροι της Επιτροπής επιλέγοταν με συναίνεση από τις χώρες μέλη της ΕΕ.

 

Jaume DUCH GUILLOT

EP Spokesperson and Director for the Media

(+32) 2 28 43000 (BXL)

(+33) 3 881 74705 (STR)

(+32) 496 59 94 76

jaume.duch@europarl.europa.eu

 

Armin MACHMER

Spokesperson for President Schulz

(+32) 2 28 44151 (BXL)

(+33) 3 881 74134 (STR)

(+32) 479 97 11 98

armin.machmer@europarl.europa.eu

Δείτε εδώ την διαδικτυακή Τηλεόραση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου :

http://www.europarltv.europa.eu/

Επισκεφθείτε την ανανεωμένη ιστοσελίδα του Γραφείου μας:  http://www.europarl.gr/

 

Με την Συνθήκη της Λισαβόνας, σε ισχύ από τη 1η Δεκεμβρίου 2009, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέκτησε νέες σημαντικές νομοθετικές εξουσίες.  Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συναποφασίζει πλέον με το Συμβούλιο των Υπουργών στο σύνολο, σχεδόν, της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών στους τομείς της γεωργίας, της μετανάστευσης, της ενέργειας καθώς και στην κατάρτιση του προϋπολογισμού της Ε.Ε..  Ως το μόνο θεσμικό όργανο το οποίο εκλέγεται απευθείας από τους πολίτες της Ένωσης, το Ε.Κ. διασφαλίζει ότι η Ε.Ε. λογοδοτεί στους πολίτες της, με την ενίσχυση της συμμετοχής των Ευρωβουλευτών σε σημαντικές αποφάσεις όπως η κάλυψη αξιωμάτων σε κορυφαίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
   @EP_Hellas

http://www.facebook.com/GrafeioEurwpaikouKoinovoulioustinElladaPage