Φύλαξη των εξωτερικών συνόρων για αποκατάσταση της λειτουργίας της Σένγκεν

sengkenΗ επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα του χώρου Σένγκεν θέτει σε κίνδυνο ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης επεσήμαναν οι περισσότεροι ευρωβουλευτές στη συζήτηση της ολομέλειας την Τετάρτη με εκπροσώπους της Επιτροπής και του Συμβουλίου. Συμφώνησαν ότι για να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία της ζώνης Σένγκεν θα πρέπει να υπάρξει η κατάλληλη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Πολλοί ομιλητές προειδοποίησαν για το αυξημένο κόστος που επιφέρουν οι εσωτερικοί συνοριακοί έλεγχοι, ειδικότερα στους τομείς των μεταφορών και του τουρισμού. Κάποιοι αμφισβήτησαν την αναγκαιότητα και την αναλογικότητα αυτών των ελέγχων και ζήτησαν να αρθούν το συντομότερο δυνατόν. Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, υπογράμμισε ότι οι συνοριακοί αυτοί έλεγχοι είναι «έκτακτοι και προσωρινοί» και διαβεβαίωσε τους ευρωβουλευτές ότι στόχος είναι να αρθούν το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις παρεμβάσεις των ομιλητών μέσω των παρακάτω συνδέσμων:

 

Jeanine HENNIS-PLASSCHAERT, η Ολλανδή Υπουργός Άμυνας εξ ονόματος της Προεδρίας του Συμβουλίου

Dimitris AVRAMOPOULOS, Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη μετανάστευση και τις εσωτερικές υποθέσεις

Milan ZVER (ΕΛΚ, Σλοβενία)

Tanja FAJON (Σοσιαλιστές, Σλοβενία)

Monica MACOVEI (ΕΣΜ, Ρουμανία)

Sophia   IN ‘T VELD (Φιλελεύθεροι, Ολλανδία)

Kostas CHRYSOGONOS (Ευρ. Ενωτ. Αρ., Ελλάδα)

Ska KELLER (Πράσινοι, Γερμανία)

Beatrix   VON STORCH (ΕΕΑΔ, Γερμανία)

Harald VILIMSKY (ΕΕΕ, Αυστρία)

 

 

Σημείωση προς τους συντάκτες

 

Η Επιτροπή κατέθεσε σύσταση πρότασης την Τετάρτη 4 Μαΐου στο Συμβούλιο για παράταση των «αναλογικών ελέγχων» στα εσωτερικά σύνορα της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Σουηδίας, της Δανίας και της Νορβηγίας (η Νορβηγία δεν αποτελεί κράτος μέλος της ΕΕ, αλλά συμμετέχει στο χώρο Σένγκεν) για μέγιστο χρονικό διάστημα έξι μηνών (το οποίο μπορεί να ανανεωθεί, όχι πάνω από τρεις φορές, και το μέγιστο ως δύο χρόνια).

 

Η Γαλλία έχει επίσης θέσει σε ισχύ ελέγχους στα σύνορά της σε συνέχεια της κατάστασης εθνικής ανάγκης μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. Οι έλεγχοι αυτοί θα εξεταστούν χωριστά.