«40 χρόνια Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα» – Επετειακό Λεύκωμα

Με την ευκαιρία συμπλήρωσης 40 χρόνων παρουσίας στην Ελλάδα, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέδωσε επετειακό λεύκωμα, το οποίο παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών στο Κέντρο Πολιτισμού, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος<http://ec.europa.eu/greece/news/20171005_9maiou_epeteiakh_ekdhlwsh_40xroniaEE_ellada_el>.

Το λεύκωμα είναι πλέον διαθέσιμο και ηλεκτρονικά και μπορείτε να το κατεβάσετε εδώ<http://europa.eu/!JU87WV>.

Το λεύκωμα περιέχει μαρτυρίες 9 Ευρωπαίων Επιτρόπων και 9 Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, γεγονότα και εμπειρίες πρώην και νυν στελεχών της, καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό και ντοκουμέντα αρχείου.

Ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ, κ. Πάνος Καρβούνης, επεσήμανε: «η κοινή πορεία, η σχέση Ελλάδας – Ευρωπαϊκής Ένωσης πέρασε, σε σημαντικό βαθμό, μέσα από έναν βασικό δίαυλο, αυτόν της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, στην 40ή επέτειο της οποίας είναι αφιερωμένο το παρόν λεύκωμα: προετοιμασία της ένταξης, πρώτη δεκαετία προσαρμογής, προσπάθεια αφομοίωσης των ευρωπαϊκών ρόλων και πορεία προς το ευρώ, ευρωπαϊκή «κανονικότητα» – που κυοφορούσε ωστόσο νέα προβλήματα – έως «τα χρόνια της κρίσης»  και των κοινών προσπαθειών εξόδου από αυτήν. Όλο αυτό το διάστημα, η Αντιπροσωπεία αποτέλεσε βασικό συνδετικό κρίκο και κανάλι  αδιάλειπτης, αμφίδρομης επικοινωνίας» (διαβάστε τη συνοδευτική επιστολή του κ. Καρβούνη στους συνδέσμους: ελληνικά<http://europa.eu/!vB49qk> – αγγλικά<http://europa.eu/!VF93PM>).

Ο ίδιος στo λεύκωμα εξιστορεί περιστατικά και κρίσιμες στιγμές της επτάχρονης θητείας του στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπό τον τίτλο «2010-2016: Το αναπάντεχο χρονικό μιας θητείας». Μπορείτε να διαβάσετε το κείμενό του εδώ<http://europa.eu/!uc63wJ>.

Τη δημοσιογραφική έρευνα και συγγραφή του λευκώματος επιμελήθηκε ο δημοσιογράφος Πολυδεύκης Παπαδόπουλος.

Οπτικοακουστικό υλικό

Μαγνητοσκόπηση εκδήλωσης

Η εκδήλωση μεταδόθηκε διαδικτυακά από την σελίδα www.europeforall.gr<http://www.europeforall.gr/> και μπορείτε να την παρακολουθήσετε σε επανάληψη εδώ<https://youtu.be/3vbtmw76-q0> (ελληνικά) και εδώ<https://youtu.be/FVdXw2FENHs> (αγγλικά). Η ομιλία του κ. Καρβούνη βρίσκεται στο 1:14:08 (ελληνικά) και 2:33:17 (αγγλικά) αντιστοίχως.

Σχετικά Βίντεο

*   #GR40EC – «Η ειρήνη θέλει δύναμη να την αντέξεις»<https://youtu.be/vv_X7miGzeY>

*   #GR40EC – Η πορεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση<https://youtu.be/ytBU5EezuCM>

*   #GR40EC – Τι θέλω από την Ευρώπη<https://youtu.be/vMGiembUKHI>

*   #GR40EC – Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα<https://youtu.be/SDLLzrmYfYk>

*   #GR40EC – «Ωδή στη Χαρά»<https://youtu.be/fFKGPKiezXk>

Φωτογραφικό υλικό<https://www.flickr.com/photos/eugreece/sets/72157680560481423>

https://www.flickr.com/photos/eugreece/sets/72157680560481423