AGENDA ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες και στην Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα (1 – 7 Ιουνίου 2015)

The Greek, left, and EU flag flap in the wind outside the Greek embassy in Brussels on Friday, Feb. 20, 2015. Eurozone finance ministers meet for a crucial day of talks to see whether a Greek debt relief proposal is acceptable to Germany and other nations using the common currency. (AP Photo/Virginia Mayo)

Α. Νέα / Δράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Τρίτη 2 Ιουνίου:

·  Η Επιτροπή φιλοξενεί την Ετήσια συνάντηση υψηλού επιπέδου με τις φιλοσοφικές και μη ομολογιακές οργανώσεις. O διάλογος ανάμεσα στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, τις εκκλησίες, τις θρησκευτικές ενώσεις ή κοινότητες, καθώς και τις φιλοσοφικές και μη ομολογιακές οργανώσεις βασίζεται στο άρθρο 17 της Συνθήκης της Λισσαβόνας. Ο διάλογος του Πρώτου Αντιπροέδρου κ. Frans Timmermans, Επιτρόπου αρμόδιου για τη βελτίωση της νομοθεσίας, τις διοργανικές σχέσεις, το κράτος δικαίου και το χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων, με τους εκπροσώπους των οργανώσεων αυτών θα τροφοδοτήσει το Πρώτο Ετήσιο Συνέδριο για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στις Βρυξέλλες. Στις 16 Ιουνίου θα ακολουθήσει συνάντηση υψηλού επιπέδου του Αντιπροέδρου Timmermans με τους θρησκευτικούς ηγέτες. Μάθετε περισσότερα εδώ<http://ec.europa.eu/justice/fundamental-rights/dialogue/index_en.htm>.

·         Αστικό Θεματολόγιο της ΕΕ: Η Επιτροπή παρουσιάζει τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης. Με την ευκαιρία του CITIES Forum 2015, το οποίο θα εγκαινιάσουν η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής κυρία Corina CREŢU και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος αρμόδιος για την ενέργεια κ. Maroš Šefčovič, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης που διεξήχθη το καλοκαίρι του 2014. Μάθετε περισσότερα για την αστική διάσταση των πολιτικών της ΕΕ<http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-14-496_en.htm> και για τη συγκεκριμένη εκδήλωση<http://ec.europa.eu/regional_policy/en/conferences/cities-2015/>.

Τετάρτη 3 έως Πέμπτη 4 Ιουνίου: Ευρωπαϊκές Ημέρες Ανάπτυξης. Η φετινή διοργάνωση θα αποτελέσει την κεντρική εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Έτους Ανάπτυξης 2015 #EYD2015<https://twitter.com/hashtag/EYD2015?src=hash>, αλλά και μια εξαιρετική ευκαιρία για τη διεθνή κοινότητα να συζητήσει το μέλλον της παγκόσμιας ανάπτυξης, εν όψει της 3ης Διεθνούς Διάσκεψης για τη Χρηματοδότηση της Ανάπτυξης (Ιούλιος) και της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για την αναπτυξιακή ατζέντα μετά το 2015 (Σεπτέμβριος). Στις «Ευρωπαϊκές Ημέρες Ανάπτυξης», που κάθε χρόνο προσελκύουν περισσότερους από 5.000 συμμετέχοντες από 140 χώρες, θα συμμετάσχουν ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Jean-Claude JUNCKER και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Martin SCHULZ. Μάθετε περισσότερα εδώ<http://eudevdays.eu/>.

Πέμπτη 4 Ιουνίου: Η ΕΕ και ο ΟΗΕ κηρύσσουν από κοινού την έναρξη του Σχεδίου Ανθρωπιστικής Βοήθειας στο Ιράκ για το 2015. Από την αρχή της ανθρωπιστικής κρίσης, περισσότεροι από 2,8 εκατ. άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, ενώ το Ιράκ φιλοξενεί επιπλέον 250.000 πρόσφυγες από τη Συρία. Σκοπός της συγκεκριμένης εκδήλωσης, την οποία θα χαιρετίσει ο Επίτροπος για την ανθρωπιστική βοήθεια και τη διαχείριση κρίσεων και Ευρωπαίος Συντονιστής για τον Ebola κ. Χρήστος ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ, είναι η έκκληση για χρηματοδότηση. Μάθετε περισσότερα για τη χρηματοδότηση που έχει προσφέρει η ΕΕ<http://europa.eu/rapid/press-release_IP-15-4222_en.htm> μέχρι τώρα και για τη δράση της ΕΕ στο Ιράκ<http://ec.europa.eu/echo/files/aid/countries/factsheets/iraq_en.pdf#view=fit>.

Κυριακή 7 έως Δευτέρα 8 Ιουνίου: Συμμετοχή της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής της ομάδας G7 στη Γερμανία. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Jean-Claude JUNCKER και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Donald TUSK θα εκπροσωπήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση στη 41η Σύνοδο Κορυφής, η οποία θα εστιάσει στην παγκόσμια οικονομία, τις εξωτερικές σχέσεις και σε θέματα ασφάλειας και ανάπτυξης. Μάθετε περισσότερα εδώ<http://www.g7germany.de/Webs/G7/DE/Home/home_node.html>.

Β. Οπτικοακουστικό υλικό

Σχέδιο προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2016 <http://ec.europa.eu/avservices/video/player.cfm?ref=I103763&sitelang=en>

Η Επιτροπή προτείνει το σχέδιο προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2016 για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής στην Ευρώπη και αλλού. Τα κονδύλια θα επενδυθούν στην τόνωση της καινοτομίας, τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, τη σύγκλιση μεταξύ κρατών μελών και μεταξύ περιφερειών, την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της μετανάστευσης και την περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου της ΕΕ ως παγκόσμιου παράγοντα. Δείτε το βίντεο και μάθετε περισσότερα εδώ<http://ec.europa.eu/greece/news/2015/20150527_sxedio_proypologismou_2016_el.htm>!

Γ. Δράσεις στην Ελλάδα

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες δράσεις.